General management vs teknik en ödesfråga på GM

Tre startpunkter:

1. Någon som sa: chef, det är ju en sak man kan bli överallt.

2. Ett påtvingat behov (läs: en kurs) av att kombinera sådana fantastiska begrepp som “problemformuleringsrätten”, “kunskapsbildning” och “föreställningar” med varandra. Ja, precis. Sånt som tex Thomas Kuhn skriver om i sin “Vetenskapliga revolutionernas struktur”.

3. En diskussion om att försvaret drar över budgeten igen. Samtidigt som bilföretagen i världen fanns på tapeten.

Då skulle man kunna tänka så här:

Finns det idag någon enda erfaren ingenjör som inte kan konsten att göra en pay-off kalkyl som landar på 3 års betalningstid (den tid som mången general manager har satt som gräns för att göra en investering)?Ingenjören tänker “jag behöver en Z men den kan jag ju dela upp i en X och en Y – och eftersom ekonomi-controllern inte vet vad en X och en Y är för något, det är ju tekniska ting, kan jag på så sätt få till just en Z”. Och den har vi ju aldrig hört förut?

Det finns en underbar berättelse redan från 30-talet om en Harvard-professor som dokumenterade en huvudkontors-controller, i en på den tiden stor amerikansk koncern, som fick en räkning för attest på sitt bord (kommer tyvärr inte ihåg författarens namn till boken). Räkningen gällde en skorsten.

Men.

På platsen där skorstenen skulle ha byggts fanns ju, enligt controllern, ingen fabrik.

Han åkte dit.

Och visst fanns det nog allt en fabrik där.

Missen som den lokale chefen hade gjort var att han (det var mycket han på den tiden) inte hade lyckats med konststycket att dela upp just skorstenen i delar. Beloppet blev då för stort för att kunna attesteras på lokal nivå (och hamnade följaktligen på controllerns bord). Fram till dess hade bygget av fabriken gått hur bra som helst – utan controllerns inblandning (dvs enligt den lokale chefen).

Redan på 30-talet visste vi alltså sånt!

Om man inte kan den verksamhet som man är satt till att leda – vad händer ofta just då?

Är inte teknik, i sig, ett allt för ofta underskattat ledarskapsverktyg?

Och om så: varför pratas så ofta om “general management”?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat