Vårdföretaget Capios framtidsprojekt

Med dottern och tummen på sjukhus, tänkte den här:

Astrid Lindgrens Barnsjuk – ett av norra Europas mest högteknologiska sjukhus. Ändå sägs det att överläkaren ibland måste gå och räkna antalet tomma sängar. Brister i logistiksystemet anses inte alltid kunna svara på om det finns någon ledig.

Hur kan egentligen en sån sak förstås?Längs med E4an strax norr om Stockholm pågår just nu ett av Sveriges/Europas både största ekonomiska, och mest spännande utvecklingsprojekt: utvecklingen av det Nya Karolinska Sjukhuset. En helt ny typ av vård och en helt ny typ av organisation utlovas. Öppnar om bara några år. Mer om projektet finner man på www.nyakarolinskasolna.se.

Man kan nu undra om inte vården måste vara ett spännande forskningsobjekt framöver (så väl som tex en intressant marknad – både för konsulter och tekniska systemleverantörer). Platser där nya strukturer, kulturella förändringar, nya teknologier och stora resurser skjuts till på en och samma gång – som gjort för nyfikna lärdomar?

Eller för att travestera den svenske managementgurun/konsulten/forskaren Richard Normann (fö en av få svenska företagstänkare som fått global gurustatus – tyvärr bortgången alldeles för tidigt): “Varje brott/förändring i en konvention oavsett om det handlar om tekniska skiften eller tex regulatoriska eller organisatoriska skiften – som gjort för entreprenörskap och nya affärsideer”. Den sista boken ha skrev var rätt spännande: “När Kartan förändrar affärslandskapet”.

Den boken torde ledningen för vårdföretaget Capio ha läst för flertalet år sedan. Numera är Capio ett miljardföretag med tio-tusentals anställda. Idag: ett blomstrande exportföretag – med start på Svensk mark. Fascinerande utveckling som gått i raketfart. Hur många nya aktörer på området kommer ens komma att hinna i kapp dem?

Och sen kan man också undra hur många sängar det blir på NKS?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat