Putin köper Saab

Planerat tandläkaren. Kom på en berättelse jag fick för en tid sen: att det i landet Italien sägs vara vanligt att sticka en sedel under bordet till tandläkaren.

Det vi ibland kallar för korruption är i andra länder en del av en vardag. Ett sätt att få saker att fungera. Att leva så är rätt vanligt i många delar av världen.

Undrar hur sånt fungerar för Saab just nu – Ryskt kapital?

Många hävdar att en grundläggande faktor för industriell utveckling i ett land är “klara regler”. Stabila institutioner är ett annat namn för saken. Något som företagande kan lita på helt enkelt. Annars vågar ingen ta risken.

Ryssland har inte riktigt utvecklats på samma sätt som andra spännande länder de senaste decennierna. Sägs ibland beror på att landet saknar ett regelverk. Bortsett från Putins regelverk då.

Läser man den här boken om Rysslands Oligarker blir sådana här tankar spännande:

Gammal kollega Mats Bodin hävdade dock idag att bilden av Ryssland inte är sann. Och. Att det nu kommer beskrivningar, av sakkunnigt folk, som visar att Ryssland har bra mycket mer hederlighet (det just vi kallar för hederlighet) än vad många gärna tror.

Hävdade också att det finns klara tecken som pekar på att Putin själv kommer ha ett ord med i laget i det eventuella Antonov-köpet av Saab.

Vem hade ens kunnat föreställa sig den annorlunda tanken för några år sedan?

Jo. Möjligen.

Bo Andersson kanske.

Mannen som nu inte längre pratas så mycket i Sverige. Han som lämnade sin militära bana på 80-talet och sen gjorde en hissnande spännande näringslivskarriär. Steg 1. Inköpare på Saab. Steg 2. Inköpschef på Saab. Steg 3. Inköpskille på GM Steg 4. Inköpschef för HELA GM.

Få svenskar har nog snurrat så mycket pengar per dag – inköp, en stor post för bilföretag.

Och sen.

Om och kring finanskrisen klev han helt enkelt av. Numera storbolagschef i ett ryskt bilföretag – och att det valet verkar klart medvetet gjort (dvs om han inte bytt jobb alldeles nyligen igen).

Spännande kille, och som tyvärr ingen längre pratar så mycket om i vårt land. Trots att han nog gjort en av de mest hissnande karriärerna i modern tid någonsin – av en svensk.

För övrigt så typiskt: spännande folk som lämnat vårt land – de tappar vi helt enkelt bort från vårt tänk. Den saken är väl rätt dum?

Tänk sen om det blev han, som till slut, fick ta hand om just Saab?

Vore väl klart ironiskt. Lite som “Saab köper Saab – men med Putin som mäklare”.

Och undrar förresten vilken tandläkare Antonov har?

😉

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat