IBMs prisstrategi värde per kilo

Det finns en skröna (fast förresten – den sägs vara sann!) om ett problem IBM hade på 70-talet. Hur sätta priset på skrivare bäst?

Kom att tänka på den när jag hittade Godin på nätet samtidigt som hörde rykten om omorganisation just på IBM.

Men kan man verkligen organisera en säljstyrka utefter stamtillhörighet – per kilo?
Just nu intresserad av bloggar. Fick tipset om den här: TheEvolutionOfBloggers. Upptäckte sånt som man borde och vetat sen länge. Framför allt om man roas av marknad o nätet.

Hade helt missat Seth Godin – är ensam om det?

Skulle tro det.

Förlåt.

För bland störst här på nätet, stor volym böcker, hittas på TED. Finns överallt. Onekligen stor.

Känd bland annat för tanken om att sälj handlar om “stammar” – dvs de kretsar av fans som man kan hitta och skapa. Ofta ligger de mitt framför näsan, men gäller att se. Och sen till att leda.

Upptäckte förresten också i Godin en “kopia” på Kjell, svensk Nordström – ja, givetvis han med bestellern Funky Business förut.

Och. Varför är då Godin just störst på blogg-nätet i världen? Antar saken beror på sånt här:

Skrönan om säljaren på IBM som vann prisstrategi-tänket allra allra allra bäst förresten var han som faktiskt vägde dem, prissatte per kilo. Då blev både säljet, och marginalen, som bäst. Han hade jobbat länge på firman och lärt sig ett helt eget nyckeltal till sist.

Den firman, om något, länge betraktat just som en “tribe”. Kostymer i blått, alltid de samma.

Man skall inte underskatta skrönor. Och INTE heller yrkesskicklighet som går bortom manualernas värld. Den där riktiga erfarenheten är ofta extremt effektiv. Tyst/Tacit kunskap är en gammal fin tanke, manifesterat som bäst av orginalförfattaren Polanyis bok:

Men numera är ju IBM inte längre ett hårvarubolag. En konsultfirma snarast. Knowledge Management heter det då. I det sammanhanget finns idag många böcker om poängen med just “Tacit och knowledge”.

Kan man därmed tänka sig sälja konsulter – per kilo?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat