Zennström innan och efter Skype

De flesta kan storyn. Den går nåt sånt här: Kazaa var en början. Polare dansk. Arbetskraft Estland. Annat än sånt som fanns i världen strax innan. Punkband som stil. Snabbaste nånsin.

Men att lyckas att få 23 miljarder, på slutet – vart börjar budet? Måste väl ändå ha börjat högre än så? Hur tänker man då?

Och vart lär man sig tänka att bygga sånt här?

Fick en helt fantastisk artikel i korgen i veckan. Handlar om just hur Entreprenörer egentligen TÄNKER. Lång, men klart läsbar artikel. Framför allt alla detaljer.

Äntligen. Som omväxling. Någon som försökt kolla – på insidan, noga, med många. Hur de tänker egentligen. Och sen vad de gör.

Vad lär man sig då?

Zennström börja hos Stenbeck, Kinnevik, Tele2. Som många som lyckats ett tag med stora risker i bagaget (Vi har väl kanske haft just en sådan period – där sådant varit gångbart?). Där gick det fort, snabbare, snabbt. Att en del sen har kraschat – det glöms så lätt bort. Risker är ju precis vad de heter.

Men kan det va en slump? Vad lär man sig då?

Artiklen är spännande inte bara för att den har kollat hur “De Där” tänker. Det har till och med gjorts Experiment (sånt borde väl finnas mera utav?). Jämförts också med top-chefer i klassiska storbolag. Även dem med Experiment (Mer även av sånt?).

Kan man vänta sig att de tänker olika? Vad lär man sig då?

Artikeln är fullt just av olikt. Man prövar och testar, planerar rätt lite. De tänker ungefär som, ingen ide. Kan ju ändå inte veta så mycket. Men ändå djupt genomtänkt gjort på något sätt. Medan storchefer gör precis och helt klart tvärtemot. Marknadsanalys. Försöker planera. Vänta och tänka. Men läs artikeln. Detaljerna i den är för många att återberättas lika bra som i artikeln.

Kan de va så att de hela tiden helt enkelt bara pröva sig fram? Skaffa en kund. Fortsatta sen. Ungefär som den här boken hävdar, författad av Bengt-Arne Vedin. The Design inspried innovation workbook. En otroligt inspirerande pjäs:

Kanske inte visste nåt annat utan helt bara gjorde?

Och om så: vart tränar man sånt? Förmågan att GÖRA.

Kan man därmed i slutet chansa på 25 för att landa på 23? Och om så: hur många pokerfejs behöver man då? För man får väl inte saken rakt av? Och vart tränar man det? Rakt av alltså.

Vore sen förresten inte en dröm att få se saken på film? En sån där Antropologisk sak där man hör hur det tänks, så att det knakar – dessutom på båda sidorna bordet?

Eller tänker man bara på vägen: vi nog gör bara helt enkelt ett jobb som behövs och sen prövar oss fram? Världen har saknat nånting och det kan väl lika gärna vara vi som skall fixat?

😉

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat