Tango på Connecta höjer lönsamheten

Vissa problem i konsultvärlden verkar eviga – så det här handlar inte alls om Connecta, historien kommer inte ens därifrån.

Balansgången mellan vad kunden och den anställde “vill” är ett sånt område.

Hur löser chefer den saken – egentligen?

Fick ett problem från en konsultchef som kände sig trött.

En konsult, relativt senior, sitter hos kund – väl belagd. Har en anställningsform, med låg fast lön men hög rörlig – kopplad till beläggning och timtaxan. Priset för att ta risken i att vara konsult på just firman i fråga. Individen kan välja lönemodell. Ju högre fast lön desto lägre andel rörlig lön osv. Individen väljer risknivå man vill leva i. Ganska vanlig lönekonstruktion numera. Den här konsulten hade valt högst andel rörlig lön. Ändå…

Konsulten i fråga var inte så nöjd med lönen. Slagit i taket. Föreslog chefen att antingen ändrar ramavtalet med kunden (som fastställde timtaxan) eller ge konsulten speciell lönemodell. Ändra ramavtal inte så lätt. Skapa specifika lönemodeller för enskilda anställda blir lätt prejudikat.

Ena dagen är kunden för svår, andra dagen är konsulten för svår. Trejde dagen är konsulten inte ledig. Fjärde dagen finns inte uppdraget tillgängligt. Femte dagen är… Ständigt någon boll i luften – och tricket, som chef, är att klara den akten. Både på kort och på lång sikt. Den här dagen konsulten.

Som synes är dansen Tango en bra analogi. It takes two to tango – som det heter.

En metafor lånad av Celemi som har en simulering på saken – baserad på Karl-Erik Sveibys bilder av kunskapsföretag (bloggat om honom förut).

Tänker man efter en stund: är inte det i grunden en extremt bra tankemodell för just konsulting?

För forskning och annat i övrigt också förresten?

Och vilket av alla dessa saker som alla aktörer “vill” är EGENTLIGEN viktigast?

Kort sagt: hur många varianter av Tango finns det i verkligheten för en konsultfirma att spela med?

Eller annorlunda: vilka varianter på strategi kan man ha?

HögnivåTango och LågnivåTango? SmåTango och StorTango? SnabbTango och LångsamTango? Tango-med-ständiga-partner-byten och Tango-med-samma-partners-mest-jämt? Tango-med-små-steg och Tango-i-hopp? Improvisations-Tango och Strukturmallad-Tango? Tango-med-jazz-dans och Tango-med-hip-hop? Tango-för-gamla och Tango-för-unga? Tango-med-kompetensmässigt-blandade-par och TangoMedAllaLika? Tyst-Tango och Högljudd-hets-Tango? KompetensTango och BodyShopsTango? Prestige-Tango och Volym-Tango? TangoDärManMedvetetTackarNejTillVissaPartners och ViDansarMedAllaSomVillTango?

Borde det inte rent av kunna finnas hur många varianter på Tango som helst egentligen?

Men, förresten, och apropå sånt: hur många konsultchefer, kan ens dansa överhuvudtaget?

Och vad händer då i längden med konsultföretagen?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat