Volvos VD: Underbetald

Har saken förståtts rätt: Leif Johansson har just nu en lön på ca 10 miljoner. Det sägs sedan att Olof Persson som beräknas tillträda i september i år skall få en lön på ca 11 miljoner. Ovanpå det finns sedan en rörlig andel – som i bästa fall kan bli rätt så stor och därför kanske i många stycken kan bli den stora delen i plånboken. Ytligt sett låter det inte som så stor skillnad mellan de två helt enkelt, men… Då har inte sådant som pensionslösningen inräknats. Och sen inte heller de eventuella skillnaderna i systemet för “bonus”. Svårt helt enkelt att svara på vad en VD tjänar. Och än svårare att svara på prisvärdheten i saken.

Men oavsett vilken nivå som de har: kan man egentligen ens fråga sig vem som är mest prisvärd? Det beror väl på vad man får för pengarna?

Så vad får man egentligen?

Det finns få saker som genererar så mycket diskussion i vårt land, både bland oss medborgare och media, som VD-lönerna.

LO gick ut för en tid sedan och visade upp att skillnaderna mellan VD-löner och löner för normalt anställda nu ofta kan vara mer än 40-gånger pengarna. Det verkar pågå en påfallande stor löneglidning “där uppe på toppen” helt enkelt. Och. Att Sverige allt mer närmare sig internationella nivåer – om dock rätt långt kvar för att komma fram dit. Det pratas ibland om att det bland VDar finns en internationell arbetsmarknad att tillgå och att därför måste vi ha det så här. Och det pratas mycket om “vad en VD kan vara värd”.

Förvisso finns oftast bara ett enda VD-jobb att tillsätta per företag. Och ovanpå det slår inte en VDs lön lika mycket på resultaträkningen som liten höjning av genomsnittet av flera tusen anställda. Eftersom VD bara är en. Tyvärr för de anställda vill säga.

Kan man därigenom egentligen sen ens fråga sig om de är “värda” pengarna? Ingen människa, som människa betraktat, är väl egentligen “värd” massa miljoner? I alla fall inte så länge som slavhandel fortfarande är förbjudet.

Alternativt tvärtom: värdet på en människa är väl bra mycket högre än så? Och ovanpå det: Hur mycket är det värt för att stå ut med att vara så pass publikt jagad som VD kan vara? Vad är priset för att acceptera att semestern blir förstörd och att familjen skall jagas av media? Vad har priset för sömnlöshet och att uppleva sig bära tungt ansvar för andra?

Så har VD-löner verkligen med värde att göra – handlar det inte snarare om vad de kan få? Eller det som de ges?

Och vad som av omvärlden kan anse som rimligt? Dvs under förutsättning att vad omvärlden tycker egentligen spelar någon roll för den som sen “ger/tar emot” lönen i fråga.

Alternativt kan man kan sen också fråga sig hur det kan komma sig att så många, icke-publika, chefer kan tjäna så bra mycket mer än börsdirektörer? Många lokala ICA-handlare har tex bra mycket högre löner än de flesta kunder till ICA, eller för den delen de egna anställda, ens vet om. Kan det vara därför som många av dem sponsrar sina lokala idrottsklubbar förresten?

För att sen inte nämna lönenivåerna för vissa finansanställda som inte alls varken verkar uppleva sig ha ansvar för tusentals anställda eller heller måste stå ut med att vara jagade av media. Deras löner har väl inte varit helt dåliga det senaste decenniet?

Och sen apropå det: är inte att vara legitim i det man gör många gånger rätt viktigt?

Och hur mycket är då sådant som legitimitet egentligen värt?

Kan man rent av prissätta legitimitet på samma sätt som ett jobb?

Vart går därmed gränsen för en prisvärd legitimitet kontra en legitimitet som är värd sitt pris?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat