Deutsche Telecoms IPTV – Vem tecknar svaret?

Lyssnat på presentationer över hur en  Europeisk mobiltelefon-operatör skall ta IPTV-marknaden framöver. VOIP inte lika populärt  längre – nu gäller IPTV. Finns allt planer för framtiden. Marknader som skall tas. Hur gör man då det?

Tänker den stora familjen hemma. Där finns en TV. Vi tittar. Men gör också någonting annat – som däremot inte leverantörerna verkar tänka på alls. Vi umgås. Vi “bondar” tex med barnen. Även om det inte pratas vid medan TVn står på finns där ett viktigt gemensamt band. Att titta ihop. Att finnas ihop. Att leverera förmågan att få oss alla finnas, det är en intressant produkt – om något.

Det finns ju skäl till att TV-rummet fortfarande existerar – trots att det rent tekniskt inte behövs. Påfallande tydligt där hemma. Där finns gott om bredbandsaccess, WiFi, Devices av olika slag (en handfull mobiler, än fler persondatorer, en och annan I-phone med tex SVTPlay). Det mesta är trådlöst. Flera av dem används för “TV” av olika slag (ibland tom med samtidigt som TVn betittas – dvs i TV-soffan när den gamla TVn står på). Ungefär som hos många idag. Inget alls udda med det. Knappast en observation av “rocket-science-karaktär”.

Ändå – tittas på “traditionell TV” ibland.

Idol är inte så kul att titta på själv för att citera en 10-åring.

Har tom hänt att tre personer i huset har tittat på “TV” var och en för sig (Youtube, SvtPlay, Streamat etc) på sina egna rum men efter en tid träffats i TV-rummet. Så tråkigt att vara själv. Att finnas ihop rent fysiskt, har sin poäng.

Den klassiska bilden av TV är sändare-mottagare-situationen. Nu skall det bli interaktivt. Men. Bara mellan TVn och varje enskild tittare verkar det som. Fram och tillbaka mellan TVn och den enskilda tittaren. Det är det som är IPTV antar jag. I alla fall om man hör dem som vill sälja saken.

Men.

Varför tänker ingen på hur IPTV kan öka interaktiviteten MELLAN familjens medlemmar? Det är väl ändå för den interaktivitetens skull som TV-tittandet fortfarande finns? Var det tom inte för den skullen som TV-rummet kom till? I alla fall inte enbart för att det var för dyrt och komplext med TV-apparater i varje enskilt rum. Vi gillar helt enkelt att titta, och umgås, ihop.

Gary Larson har en omåttligt trevlig “strip”. Den heter “Life before Television”. Där sitter hela familjen i TV-rummet. Mamma och pappa i soffan. Barnen på golvet. Alla. Alla. Alla tittar – rakt in i väggen!

En helt underbar illustration.

En liknande grundtanke finns i hans strip nedan.

Både jag och familjen vill ha interaktiv TV ja (i alla fall förr eller senare). De flesta bekanta har redan köpt saken.

Men än bättre om en sådan ökade vår egen interaktivitet. Borde väl dessutom vara högst möjligt nu när TVn framöver skall kunna ta emot saker ifrån den som tittar.

Så kan inte någon hitta en lösning på det så att värdet i mitt redan existerande TV-rum kan fördubblas?

Är det dessutom inte så att först då man kan tro på IPTV på allvar?

Alternativt: borde saken verkligen heta “TV”?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat