Ekonomiska data i kroppen

Hur vanligt är det inte att chefer, själva, när dagen är slut, tänker att: men herregud vad jag pratar och pratar och pratar om våra Lönsamhetsproblem. Det där med ekonomi måste jag ju Prata med dem om –  ändå hör ingen vad jag säger. De somnar ju. Men, nu. Några verkar ha utvecklat  ovanligt intressanta och dessutom kroppsliga lösningar på just det problemet.

Det här klippet från The Office möttes av det globala utbildningsföretaget Mercuri International förra veckan. Man ville visa att lärande sällan sker enbart med hjälp av Power Point-bilder utan att sådant vi själva är med om att uppleva är viktigt. Episoden handlar om hur brandövningen gjordes på “allvar” och på så sätt kunde den utryckningsmanual, som alla hade ignorerat tidigare, få en helt annan innebörd. Klippet är underbart bra.

http://www.youtube.com/watch?v=QddPEtcDwh8

Men hur skapar vi sådana situationer inom områden som annars så lätt blir artificiella?

Ringklocka i hallen när någon gör en affär är en klassiker på säljsidan. Signalen ringer och alla vet vad som skett. I all sin enkelhet är den klockrent bra. Kanske just för att den är enkel dessutom. Det finns ju ett uttryck som säger att det är det enkla som är det svåra.

Men hur illustrerar man tex Cost-cutting på ett upplevelsebaserat sätt?

Just Ekonomi kan ju vara genuint svårt att Uppleva och Erfara live. Det blir gärna lätt Tråkigt att lyssna på.

Än svårare att få saken att sitta i kroppen.

Det finns en berättelse om en ICA-handlare som hade väldigt stort svinn i butiken – med stark övertygelse om att det skedde internt. En dag satte han upp en stor affisch på en Volvo i matrummet och sen gick därifrån. Utan förklaring. Efter en tid frågade någon anställd varför han hade gjort så. Då berättade han att Volvon motsvarade det årliga svinnet i firman. Och att han skulle klippa bort delar av affischen efter hand – i taket med när svinnet minskade. Fram till julen var affischen borta.

Fysiskt. Visuellt. Och kraftfullt.

Utrymningsövningar också.

Är det sen inte i skenet av det rätt så konstigt att fysiska simuleringar av ekonomiska samband ibland anses som larvigt? Vi lär ju av det som vi själva Känner, kan Se. Och Förstå. Att någon Annan redan kan ha känt, sett och förstått är en helt annan sak.

Vi glömmer så vansinnigt lätt: för många oss anställda Finns faktiskt inte ekonomiska data.

Och om man bara tänker efter en liten stund: varför skulle de göra det egentligen?

Hur gör man då för att en sak som finns, men ändå inte finns, skall börja finnas?

Man skulle nog vinna att tänka på kroppen och släppa Excel-arket en stund.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat