Elände och Fattigt på Google

Vad får oss att tro att vår Eventuella entreprenörsförmåga och kreativitet Behövs? Föreställningar om att Allt det Företag pratar om faktiskt Gäller? Drömmar om något? Men vilket något Då? Utvecklingen på Google och Facebook – just Nu medan vi tänker på de sakerna – skvallrar om livet på just Entreprenöriella och Kreativa företags Insida.

Fick den här: NyhetsLänken om Google – av en Klok kille i Hong Kong som en reaktion på ett tidigare inlägg om Googles rekryteringsmetoder. Där står att läsa att påfallande många relativt högt uppsatta personer har lämnat Google till förmån för Facebook. Hela 20 % av Facebooks anställda sägs nu komma från just Google.

Intervjuer med några av de Riktigt ledande personer som hoppat av – bla killen bakom Google Maps (se bilden)- sägs visa att de är Missnöjda med att de idéer de hade inte fick tillräcklig chans inom Google.

Kan inte vara så att flera av de som hoppat Också föreställer sig större ekonomisk hävstång på delägande i en kommande försäljning av Facebook?

Människor som verkligen tror Bångstyrigt på sina idéer har väl annars en tendens till att Hellre vilja starta eget? Eller kanske inte kunna se något annat Alternativ än just Eget?

Leder tanken över till följande ting:

1.     Den globalt genomförda Entreprenörskapsstudien Global Entrepreneurship Monitor (GEM) som kan hittas på nätet. Där mäter man hur människor upplever Entreprenörskapsklimatet i världen. För ett antal år sedan, dvs om saken inte minns helt Fel, var nivån på Entreprenörskapet Allra högst i landet Bolivia i världen. Just då var det närmast inbördeskrig i landet och svårt att få något jobb överhuvudtaget.

2.     I en TV-intervju med U2 för några decennier sedan fick sångaren Bono följande fråga: ”hur kommer det sig att du vågade dig på en popsångar-karriär egentligen? Det är ju jättesvårt att lyckas”. Hans svar löd: ”jovisst. Men jag kommer från Irland. Och när jag var liten var det lättare att lyckas med att bli internationellt känd popstjärna än att få jobb på banken i Dublin”.

3.     En klok Ekonomijournalist här i landet hävdade en gång att Sverige faktiskt har Världens Bästa (inte Sämsta) Entreprenörskapsklimat. Argumentationen gick i stil med det här: ”Se dig omkring på många som lyckats. De är väl inte smartare än någon annan? Antingen välsmorda med föräldrapengar eller rätt ofta outbildade fattiglappar. Långt från enbart högutbildat folk. Ovanpå det har vi så lite Entreprenörer i Sverige att det knappast finns någon konkurrens. Och landet är så litet så ingen globalt heller märker vad som sker här. Vilket ger oss tid att bygga en sak. I ett land som USA däremot försöker ju konkurrenter slå ihjäl en ny verksamhet på direkten”.

Praktiker hävdar gärna att Entreprenörskap mest handlar om Göra. Handla i Nuet och ta läget som finns. Men inte att prata och tänka för mycket. Glöm analys. Gör det som anses som ”måstes”. Struntar i veta att saker “Inte går”.

Kan de verkligen ha helt Fel?

Tillbaka till Elände och Fattigt som drivkraft?

Överläkaren David Eberhard på St Görans Psykakut har skrivit boken “I Trygghetsnarkomanernas Land”. Han har verkligen fått till en lockande titel. I skenet av ovan blir den boken Klart intressant.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat