Riskkapitalet kokar frukost i källaren med SVT

Fenomenen Pirate Bay och Spotify finns sedan länge givetvis även inom TV. Kommersiella aktörer och teknologi både rundar och springer ifrån statliga aktörer. Riskkapitalet tjänar redan rätt bra på allt sådant. Absolut Inget av sådant är nytt eller okänt. Så varför skulle då någon bry sig om det svarta hålet svenska statens public servicebolag SVT mitt allt i detta – dessutom just Nu? Någon, eller några, med mörkersikte.

Kommersiella aktörer vill komma åt marknad. Statliga aktörer vill behålla en ”kund”. Ingen nyhet. Politiken har svårt att förhålla sig till det suddiga begreppet ”public service”. Ingen nyhet. Teknologin rundar lagverk. Ingen nyhet. Latenta kunder tar sen för sig av alla möjligheter och äter delvis upp Både public service Och kommersiell TV underifrån, från sidan och ovanifrån. Ingen nyhet.

Ovanpå det har tidningar, radio, vem som helst, möjlighet att sätta upp en kanal. Flera år sedan IDG publicerade den här listan på Bästa Gratiskanalerna

Pågår alltså ett marknadskrig med fler soldater som krigar i mörker än någon kan överblicka.

Ändå har public service frågan för SVT seglat upp på DN Debatt. MTGs VD, SVTs VD, URs VD samt publicister har pratat. Nu senast i morse, en professor i EU-rätt.

Ytligt sett inget som helst nytt – om man inte kollar in lite noggrannare.

Jan Stenbeck som satte upp TV3 uttryckte en gång en tanke kring att redaktionen fanns i London men körde TV till Sverige via länk. Det var på den tiden som svenska TV-monopolet spräcktes. I den läsvärda boken om honom berättade han själv ungefär så här:

” Skälet till att jag placerade redaktionen i London var att jag ville skapa en helt ny kanal – Innehållsmässigt. I Sverige umgås nämligen alla TV-personer med varandra. De går för mycket på samma kalas och det blir inget nytt. Jag hade mycket väl kunnat ha redaktionen i Sverige och sen skicka per kabel till London för att därifrån skicka tillbaka till Sverige per länk. Just den saken att runda lagverket var enkel.”

Historien visar att riskkapitalet inte bara driver på, tittar runt hörnet och väntar på möjligheter. De tänker gärna bra många fler fler fler steg än vi själva kan se.

Finns ett uttryck från Stenbeck som än idag är lite kul: ”Politiken slår ekonomin. Men vips: tekniken slår politiken”. Sägs ha varit en ledstjärna för verksamheten. Telefoni, Media – ypperliga illustrationer. Inte en slump att flertalet spännande personer i nutid växte upp i den miljön – tex Niklas Zennström och Skype.

Finns ett minst lika fint uttryck från Internet-hypen: ”Traffic is King – Content is King-Kong”.

Riskkapital letar guldgruvor att exploatera. En sådan finns i källaren, gruvor finns oftast i mörker, på företag av typen BBC och SVT. Deras Arkiv. Bygga Content är dyrt – och tar tid.

BBC är väl medvetna om detta. De varslade ett antal tusen anställda för några år sedan – bland annat för att kunna ha råd att digitalisera sin verksamhet. Gamla filmklipp är ofta analoga.

SVT är inte dumma de heller. Har länge bett staten om pengar för att digitalisera arkivet. Staten däremot vill inte/kan inte skjuta till mera pengar än vad som redan sker. Public Service-begreppet.

SVT skulle då, kanske, kunna tänka sig att göra saken på egna kommersiella villkor. Men SVT får inte ta betalt eftersom de är Public Service. Public Service-begreppet igen.

På den vägen är det.

Inte ovanligt med latenta guldgruvor som hamnar i limbo och ligger helt oexploaterade.

Artikeln av Rättsprofessorn i dagens DN Debatt berör Danska TV2. EU har beslutat att godkänna att de tar ut en brukaravgift och kodar sina signaler.

Professorn, så väl som EU-beslutet, pekar på att man nu på Allvar måste tas i frågan om hur man definierar Public Service. Så länge som den saken inte är tydlig kan man inte heller tydligt definiera gränsen mellan statligt subventionerad verksamhet och sådant där skattepengar inte bör användas. Saken behövs också för att privata kanaler skall få tydliga spelregler. I förlängningen kanske också vara med om upphandlingar av public service-uppdrag. Ur samhällspolitisk synvinkel påfallande klok, och relevant, tankegång.

Men.

Lycka till med att definiera det begreppet en gång för alla.

Gränsen mellan Public Service och kommersiell TV: Från suddigt till suddigare.

Nu alltså möjligt för Public Service-bolag att börja ta betalt för saker och ting.

Tillbaka till SVT.

Kan man nu då börja föreställa sig att arkivet kan  öppnas? Och att SVT, fullt lagligt, själva kan ge sig på en ny marknad? Kanske så. Men de har ju inga pengar. Pengar har däremot riskkapitalet. Öppet för joint-venture? Eller något helt annat?

Tillbaka till Stenbeck-citatet och ett tillägg för egen räkning: ”Ibland kanske politiken, i tron att försöka slå ekonomin, underlättar för teknologin och ekonomin att långsiktigt slå politiken”.

Om politiken öppnar dörren för offentliga aktörer att agera så gör aktörerna säkert det också.

Tror vi därmed att riskkapitalet inte har väntat på den här saken?

Ovanpå det har riskkapitalet en global överblick som SVT inte riktigt kan ha – eller ens Får ha. De ser en global marknad.

SVT kan knappast gå in i Danmark. Skulle bli ett himla politiskt liv.

Även om affärsmässigt en vansinnigt spännande tanke.

Ungefär som att Bilprovningen länge hade en global marknadsmöjlighet men Tyvärr aldrig tog den. Istället dök riskkapitalet upp och tog den möjligheten när nu nyligen bilprovningen avreglerades. Givetvis hade riskkapitalet tänkt just på Bilprovningen hur länge som helst. Men den saken var väl rätt synd för oss “svenskar” att vi gav bort?

Att sen tänka på sånt här i riskkapitalsvängen är troligen inte “Rocket Science” – för att citera en av Stenbecks gamla direktörer Pelle Törnberg då VD för Metro.

Riskkapitalet är dessutom rätt duktigt på frukostförhandlingar. Man brukar bli duktig på saker som tränas. Inte så konstigt.

Dessutom kan riskkapitalet kapitalisera på Content globalt. Vilket i sin tur gör att de kan se på en investering i Content på helt annat sätt än SVT ens kan/får.

Så vem tror vi vinner till sist?

Och apropå det:

Någon annan som har något vettigt Content att sälja gratis till Frukost?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat