Paypal-bubblan briserar

I Dagens Industri av idag står att Peter Thiel, en av Paypals grundare, tycker att USA befinner sig i en högutbildningsbubbla. Argumentet är att bubblor är något som är intensivt betrott men samtidigt för högt värderat. Att ifrågasätta utbildning, mantrat för dagen, anses verkligen som farligt, rent av tabu. Theil liknar saken vid att avslöja sanningen om jultomten. Samtidigt kan man fråga sig vem han är själv.

Den allt mer konkurrensutsatta värld som vi lever i kräver att vi lyfter oss i kragen med höjd utbildningsnivå. Vad annat kan leda oss in i framtiden?

Peter Thiel verkar irriterad på det här resonemanget. Så för att påverka saken har han bestämt sig för att agera jultomte genom att skänka bort pengar till unga toppstudenter på prestigefyllda universitet i USA – om de tar sabbatsår för att starta eget istället.

Men nyfiken undran då i retur när nu ändå frågan om jultomten är rest: finns då verkligen Paypal eller är det bara en jultomte det också?

Ja, Paypal finns faktiskt. Det är en firma som erbjuder tjänster för säkra betalningar på nätet. Framför allt på eBay eftersom de äger Paypal sedan ett antal år tillbaka. eBay köpte Paypal 2002 för ca 15 miljarder kronor – blott 5 år efter Paypals grundande.

Det får man väl ändå beteckna som entreprenöriellt?

Boken ”Does Education matter?” av den engelska ekonomen och professorn Alison Wolf gav föresten eldunderstöd till Thiels tanke redan för flera år sedan. Hon driver idén om att utbildning må vara bra för oss individer, men att det inte finns några som helst belägg för att den är viktig för ett samhälles ekonomiska utveckling. Hon fick däremot nog inte lika stor uppmärksamhet i Dagens Industri – även om boken hade varit värt att noteras.

Man bör allt ge Thiel en viss applåd. Visst reser han relevanta frågor om utbildningens värde? Och visst är det trevligt att han samtidigt vill stötta entreprenörskap?

Men störst applåd är nog ändå berättigat för hans otroligt kreativa metod. Det är verkligen inte så ofta man ser retorik driven så lysande skickligt.

Det är nog ingen slump att han är entreprenör.

Lite som jultomten helt enkelt.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat