Connectas framtid finns på Röstånga Camping

Avhopp av högnivåfolk från Connecta och en ny managementkonsultfirma under namnet Cupole håller precis på att ta form. Just nu knappast unikt. Tiden passar för avhopp. Men hur många liv de här firmorna får, det är en helt annan fråga. Precis som vad konsultfirmorna nu gör för att få folket att stanna.

Valla katter är en bra metafor för att leda och hålla ihop konsultverksamheter. En annan är att vara cirkusdirektör. En tredje är att försöka styra ett gäng skenande hästar.

Metaforerna säger en hel del om konsultverksamheternas insida. Hörde dem alla från olika konsultchefer i veckan.

Fast konstigt nog bara som skämt.

Hur leder man konsulter Egentligen? Som om ledning i meningen ”ordning och reda, befäl och struktur” skulle fungera. Det var den saken som konsultcheferna hade på hornhinna. Alla hade tyckt sig köra i väggen gentemot sina egna konsulter.

Winston Churchill var en Otroligt skicklig talare. Med ordet som vapen ledde han trupper till seger. Fransmännens De Gaulle var förvisso inte helt lättledd. Snarare lik en av de värsta skenande hästarna. Finns för övrigt väl beskrivet i Knut Stålbergs otroligt spännande och absolut läsvärda bok om just det. Men likväl håller nog de flest med om att Churchill faktiskt lyckades – på Riktigt till sist. Även med De Gaulle.

De vann kriget.

Det man dock många gånger glömmer bort är att de ord som Churchill arbetade med sällan drogs ur en hatt. Han tränade. Länge och länge och länge. Han använde sin sekreterarstab som testbänk innan han sen framträdde i radio med sina, idag, vida berömda, och viktiga, tal till sitt folk.

Det sägs att han hade som mål att om de inte grät när han prövade sitt tal – så var talen inte bra nog. För övrigt på film liknat helt underbart bra i ”Wag the Dog”. Han skrev om, prövade igen, skrev om och prövade igen. Saken tog tid.

Och han lät den ta tid.

Måhända kan konsultchefer här finna inspiration till sitt ”ledande”.

Ordet. Visionen. Och konsten att kunna måla en framtid. Ett underskattat ledarverktyg.

Men. Tyvärr.

Kan det vara en slump att Churchill inte blev omvald när väl kriget var vunnet?

Troligen inte.

Fast. Å andra sidan.

Han fick trots allt ett Nobelpris till sist.

Så även om han inte blev omvald fick han ett Stort erkännande för sina insatser.

Till sist.

Kanske det där med ”till sist” just därför också kan fungera som ledstjärna för dagens konsultchefer. Man bygger någonting framåt. Men det tar allt en stund innan omvärlden kan se resultat.

Och måhända är det kanske också just så som konsultchefer kan rättfärdiga – för sig själva – vad de gör på jobbet på måndagsmorgonens möten. Trötta och slitna.

Så. Håll ut.

Man bygger framtiden – med ordet som ett av sina viktigaste vapen.

Fast tänk förresten: vad annorlunda ledarskapsutbildning av idag skulle se ut om det var den saken det handlade att lära sig om? Kanske då lika bra att gå tillbaka till ”ordning och reda, befäl och struktur”. Om inte annat så än det ju någonting som vi alla vet vad det är – och kan hålla oss i.

Men sen var det ju samtidigt det där med katterna ja. De skenande hästarna ja. Hur gör vi med dem?

Det finns en fjärde Väldigt bra metafor för konsultverksamhet: en campingplats. Personer kommer med sina tält, sätter ner sitt tält för en stund, sen drar dem vidare. Förr eller senare.

Även den liknelsen används av konsultchefer – som skämt.

Men varför i hela fridens namn enbart som skämt?

För med det sagt kanske en del konsultbolag på Allvar skulle vinna på att åka och studera hur Campingplatser faktiskt byggs och leds. Vad får dem att fungera? Hur drar de till sig folk? Och hur behåller de sina gäster så länge som möjligt? Vissa campingplatser är onekligen väldigt mycket bättre än andra. Andra campingplatser dör ut.

Enligt Zoover, Europas största gästomdömessite, vann Röstånga Camping & Bad i Skåne priset som förra årets allra bästa campingplats i Sverige. Ett seriöst menat studiebesök just dit är dessutom troligen, i alla fall i längden, minst lika prisvärt som att ständigt försöka locka kvar de anställda med högre lön när den här typen av situation uppstår. Vilket den ju ständigt gör med vissa mellanrum.

Ovanpå det sätter jag mitt huvud på att inte speciellt många konsultchefer har varit där. Knappt ens tänkt tanken att pröva. Då finns en egen Unik konkurrensfördel att hämta.

Konkurrensfördelar är ju faktiskt inte konkurrensfördelar om de inte baseras på något Unikt.

Snart är det förresten sommar.

Vad gör då alla dessa konsultchefer på sin semester? Ligger i hängmattan och solar och väntar på höstens problem som de redan vet namnet på?

Eller åker till Röstånga?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat