VDn vs Näringsminstern – vem vinner i Anonymitetskampen?

Presskonferens under dagen delgav att Näringsminister Maud Olofssons avgår – från partiledarposten. All uppmärksamhet ägnas åt “varför” och “vem nu”. Kanske fundera en stund på “vad” också. Vad en Näringsminister Egentligen kan åstadkomma i jämförelse med en näringslivsdirektör.

Träffade för ett antal år sedan en kille som då hade suttit i Näringsutskottet dryga 10 år. Frågade just det. Svaret blev att “ju mer jag tänker på saken så blir nog svaret rätt lite som vi åstadkommer i näringsutskottet. Skatter och annat hanterar ju andra – skatteutskottet. Forskning och utbildning hanterar ju andra – utbildningsutskottet. Osv. Så vad näringspolitik egentligen Är – inte så självklart längre”.

Men sen kom det några förslag: Man kan Alltid skicka signaler till landet. Peka på sådant som kan anses som viktigt. Skapa uppmärksamhet. Visa på goda exempel. Leda vägen.

Ungefär som många industriledare alltså kan göra i Sitt jobb.

Höga poster = Signalsystem.

Men vem har då störst effektivitet i just den saken?

Förutom det berättade han sedan om de, då, viktigaste beslut som han menade att svenska riksdagen hade fattat under hans år. Sånt han menade Faktiskt hade spelat stor roll. Alla av dem fick rubriken Avreglering. Att man hade öppnat upp för nya aktörer att kunna skapa möjligheter till affärer och utveckling helt enkelt. Det här var några år sedan så för att förstå vad han menade måste man peka på avregleringen av bemanningsmarknaden. Lika så på telekom, energi och finanssidan. Sånt vi Idag som en slags självklarhet betraktar “som en helt vanlig marknad”.

Han själv menade att just dessa avregleringar var de Allra viktigaste näringspolitiska besluten under den tid som han satt. I övrigt: inte så mycket som hänt.

Rimligt som tanke.

Och. I skenet av det är det alltså Inte en självklarhet att företag av typen Proffice, Manpower, 3, Halebop, EON, Fortum, Danske Bank, GE Capital osv osv osv faktiskt ens Kan existera i Sverige. Tidigare fanns påfallande starka lagbegränsningar i vårt land för just sånt här.

Något vi gärna glömmer bort – numera.

Tror inte ens vi längre skulle kunna klara att tänka oss in i en Regleringsperiod som vi hade på den tiden då.

Skulle vi då ens Kunna ha några Iphones?

Tveksamt.

Så – så var det på den tiden.

Men nu är det annorlunda.

Vad kan då en näringsminister av Idag göra som kan spela roll?

Ett antal politiska intressenter hävdar att det finns Två områden som är viktigare än andra – på exakt samma sätt. Öppna upp för nya aktörer inom Vården och området för Högre utbildning. Och det är ju den saken som pågår för övrigt.

Något som i förlängningen vi säkert om ett antal decennier kan tala om på helt annat sätt än just nu. Precis som de flesta av oss inte längre kommer ihåg “Televerkstiden” och vad den Egentligen innebar.

Men bortsett från det?

Sätta ljuset på vad som är viktigt i landet var det som sagt.

Och det är kanske den saken som illustrerar just nu av sig självt. Att Maud vill avgå skapar ju påfallande större medial uppmärksamhet än när vi andra gör exakt samma sak. En VD som avgår får knappast samma “airtime” som Maud.

Och ändå – spelar det Egentligen någon som helst roll? Om nu funktionen som Näringsminister i sig inte innehåller så mycket som många av oss ibland tror.

Ja, med närmare eftertanke, det gör det nog trots allt just det.

Som just ett Signalsystem.

De flesta oss företagare skulle behöva betala miljoner för att få exakt samma mediala uppmärksamhet.

Men vad kan då den här saken Egentligen beror på? Att Mauds avgång får större uppmärksamhet än andras?

Förmodligen: Att alla “De Andra” – tror att det spelar en roll.

Och det var väl just det.

Alla “de andra” som styr vad som Egentligen kan få synas.

Men vad betyder då Det?

Kanske att…

Ibland är världen trots allt rätt anonym.

För vem kan Egentligen sätta fingret på vilka som är alla “de där andra”?

Maud själv kanske?

Och det är kanske för övrigt ytterligare en faktor som förklarar att just Hon får så pass stor uppmärksamhet som hon just får.

Att hon helt enkelt uppfattas som rätt mycket som alla vi andra helt enkelt.

Och då är vi tillbaka till att en ledare å ena sidan måste vara något helt annat än alla vi andra – men ändå rätt ofta måste uppfattas som alla vi andra.

Kanske just den saken som Maud är rätt duktig på just att Vara.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat