Jinan visar vägen för Nokias framtid

Sorterade bilder: Det talas ofta om att rikedomen i världen växer. Antalet Hummer-bilar i Moskva av idag är fler än i Stockholm. Samtidigt är kollektivtrafiken inte i närheten så bra som pendeltågen i Stockholm. Bussar i Moskva saknar ofta värme. En del åker buss, andra åker Hummer. Flyget till Moskva tar bara två timmar. London tar längre tid. Ändå är det fler Stockholmare som vet hur London ser ut.

Vart skall då ett företag av typen Nokia, som onekligen har vissa problem, hitta svaret på sin framtid?

Kvinnan på bilden är professor i Mode staden Jinan. En med deras mått mätt relativt liten stad. 9 miljoner invånare. Ligger  mellan Peking och Shanghai. Inte så vanligt att svenskar åker just dit. Vi talar hellre om Peking, Shanghai. Professor i mode, inte  så som vi tror: konsten att veta vad man skall köpa för att vara modern.

Hon tjänar som sina kollegor. 4000 sek per månad. För det får man inte så mycket lyx – ens i Kina. Ändå. Hennes mobil som man ser på bilden: en Nokia, men en sån av guld! Sådana ser man inte ser så ofta i Stockholm. Hennes bil? Med svenska mått mätt ovanligt fin BMW.  Hennes armbandsur? En Breitling för ca 100 000 sek. Hur går den saken ihop?

Maken – investerar i fastigheter i Peking.

Hon och hennes kollegor verkar samtidigt trivas rätt bra ihop. För dem verkar det rätt trevligt att hon har råd att köra dem till restaurangen där bilden är tagen. De själva har cykel. Normala mobiltelefoner. Alla av dem verkar redan ha vant sig vid en helt annan värld än vad de hade för något decennium sedan. Att rikt, och fattigt, finns bredvid varandra.

Samtidigt talas ofta om att lågprissegmenten växer i världen. Marknaden för riktiga lågprismobiler i världen, ett minst lika spännande segment som Smartphones. Kinesiska mobiltelefonföretag tänker nog minst lika mycket på sånt – som de tänker på Stockholm.

För oss svenskar: Ytterlighetsmarknader. De flesta av oss i Sverige har svårt att både föreställa sig mobiltelefoner av guld, eller telefoner som skulle kosta 25 kronor.

Hur ytterliga kan ytterlighetsmarknader bli? Och. Är vi beredda på något av det? Ser vi ens dessa segment? Och ovanpå det: vad händer om sånt kommer hit? Och lever precis bredvid varandra?

Känns inte förändring som ett bra ord när man tänker på sånt?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat