Sun-Tzu som företagsstrategi inför nästa finanskris

De som jämt säger emot. De som inte är som vi andra. Motvalsar är jobbiga att ha i vår närhet. Ändå är det Just de som behövs om man vill undvika kriser. Och kinesen Sun-Tzu kanske kan hjälpa oss sålla fram dessa motvalsar lättare än vi tror.

Värdet i att inte komma ut med en dagstidning på de storhelger då man faktiskt har Tid att läsa dem, kan vara stort. Vi tvingas ju då att läsa på nätet. Och får chansen att snubbla på sådant vi inte tänkt på så ofta.

Påmind den vägen via Svenskans hemsida idag: för där flaggas för sommarläsning av den klassiska boken ”Krigskonsten”. Författad av kinesen Sun-Tzu, långt mer än tusen år sedan. En klassiker bland företagsfolk som pratar strategisammanhang. Men samtidigt nog inte så läst som vi tror. Även en bok som försöker lära oss klassiska klokskaper som tex: ”Att försöka förutse det oförutsedda.”

Roligt nog erinrar Svenskan även om citatet: ”I don’t throw darts at a board. I bet on sure things. Read Sun-tzu, The Art of War. Every battle is won before it is ever fought.” Berättat av Gordon Gekko. Michael Douglas finanshaj, i filmen Wall Street. Den film som alltså var kultförklarad i finanskretsar för några år sedan. Den sågs gärna på firmafesterna. Och flertalet lärde sig också citat från den filmen.

Fast inte lyckades finansaktörerna förutse finanskrisen för det.

Men varför gjorde de inte det – egentligen? Och varför lyckades vi själva inte förutsäga problemen i Irland, Portugal, Spanien, Italien och nu senast Grekland – egentligen? Och varför har vi så svårt att föreställa oss nästa kris, var den än kommer – egentligen?

Finns ett uttryck för sådant. Det handlar om konsten att tolka Svaga signaler. En svag signal är just en signal, men som är svag.

Och nästan varje oförutsedd händelse kan ju förstås – i Efterhand. För då kan vi se styrkan i de svaga signalerna. På det som sedan redan har skett.

Lite som att vi Idag inte längre har så svårt att se signalerna som pekade på både finanskrisen och Greklands problem.

Men det är ju Nu det.

Fast minst lika mycket kanske det handlar om vilja ibland. Vilja att hitta det oväntade. För vill vi verkligen se att det som går bra kan gå sämre? Nej, det vill vi givetvis Inte. Det vore ju nästan som att be om att få ha figuren Ior från Nalle Puh anställd.

”Fråga från Puh: God dag, hur är läget? Svaret från Ior: Mest dåligt, och sämre lär det ju bli”.

Ändå är det kanske just det som behövs ibland. Någon som ständigt ser till problemen och aktivt Letar efter när det skall börja gå åt helsike. Någon som helt enkelt Förstärker de svaga signalerna. Någon som är Annorlunda.

För det finns väl ändå inget som säger att klokskap författad för mer än tusen år sedan skulle vara oanvändbart längre?

Sen är det nog så att en text som kan leva vidare så pass länge – trots allt har något vettigt att komma med. Och hur många av de böcker som finns på Amazon just idag tror vi egentligen kommer att läsas år 3011?

Boken Krigskonsten Är faktiskt läsvärd.

Sen grattis till alla de som orkar med att ha en Ior ombord på firman.

Fast förresten. Kanske här finns ett svar på varför alla dessa finanskriser just nu uppstår: att alla ombord var så vansinnigt lika varandra – och ingen var Ior. Och på den punkten har väl egentligen inte så mycket hänt i finansbranschen på det stora hela?

Ovanpå det kanske mängden udda och annorlunda personer som nu kommer från oväntat håll till finansbranschen kan användas som signalsystem för de företag som kanske klarar sig bäst – när nästkommande kris slår igenom. Att den kommer är ju givet. Frågan är ju bara var, när och hur.

Vill man då vara full i sjutton, för att undvika den krisen, kanske man kan sålla fram kandidater till nyanställning utefter de som faktiskt har läst just boken Krigskonsten – och inte bara sett filmen Wall-Street.

För det är väl ändå en bok som inte så många finansmänniskor har snubblat på? Och sen faktiskt Läst.

Och apropå det: I den bok som Alan Greenspan skrev för några år sedan hävdade han, om dock i sitt sista kapitel, att Alla finansmodeller var byggde för uppgång. Alla signaler som fanns var helt enkelt inpassade just efter en uppgångsmodell. Kanske ingen slump att han därför föreslog att det nu skulle byggas finansmodeller tänkta för nedgång. Exakt samma signal kan ju faktiskt tolkas på Helt olika sätt.

 

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat