Mårten med hjärtat som tänker

Koppla ihop helt enkelt. För det sägs ju att i nutid finns en potential som är enorm i att förbättra vår värld – och att tjäna en peng. Bara kombinera utbud och efterfrågan med en gnutta teknik, så är man hemma. Men mest hemma är trots allt Mårten Rosenqvists SMS-livräddarprojekt. Han verkar ha sett saken med hjärtat.

Inte varje dag man snubblar på en fullkomligt lysande sympatisk dessutom ”modern” tanke som i all enkelhet både verkar fungera och faktiskt dessutom redan finns.

Slå upp sid 8 på dagens DN och läs om sms-livräddarprojektet som drivs av den här professorn Mårten Rosenqvist vid Södersjukhuset.

Finns ca 100 000 Stockholmare som gått utbildning i hjärt- och lungräddning. De av dessa som vill anmäler sitt mobilnummer till www.livraddare.se. När någon sen ringer akut till SOS alarm för en ambulans skickas samtidigt ett SMS till de av alla dessa 2614 anmälda (kolla deras site) som finns inom 500 meters radie. Ungefär 215 misstänkta hjärtstopp sägs ha fått hjälp den vägen. Saken är den att SOS alarms ambulanser inte alltid, för att säga aldrig, finns inom 500 meters avstånd från där det händer.

Fulltkomligt briljant tanke.

Hoppas nu bara att Rosenqvist och hans kollegor i detta får sig en peng för saken också.

Men om inte: hurrudu Rosenqvist. Detta med att koppla ihop individer på detta sätt i specifika ”stunder” borde väl kunna göras på flera områden än så om du behöver en peng?

Reparation av trasiga bilar på motorvägen? Bordsplacering på krogen av folk som känner varandra men inte visste att de var på väg till samma plats? Möjlighet att tre minuter efter att premiärfilmen, eller livekonserten, är över chatta med alla de andra som var just där? Eller varför inte: smsa de som i närheten av min mobila dator som pajar vet hur jag kan göra för att reparera saken, just när det sker – tex på tåget?

Med närmare eftertanke: finns inte här en enorm potential i ökade kopplingar – med kärntanken: just när det behövs?

Och att ingen kommit på just den här livräddaridén förrän för bara något år sedan säger väl oss en del om potentialen?

Om dock: moraliskt sett svårt att se något som slår just den här.

Intressant nog förresten kan bilden från den fysiska tidningen av idag, där man kan se SMSet som larmade livräddaren Peter Asmund för en tid sedan, inte hittas på DNs digitala upplaga. Beror det på att jag inte kan söka tillräckligt bra på DNs hemsida.

Eller att DN vill behålla den kopplingen för sig själva just nu?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat