Bångstyrighetens DNA

Tränas, eller föds vi, till motvind? Med hjälp av serieentreprenören Evan Carmichael har den eviga diskussionen om vad som krävs av en förnyare i näringslivet fått sig en skjuts framåt. En ovanlig källa till kunskap när man tänker på entreprenörens person.

Evan Carmichael: en serieentreprenör som hävdar sig ha världens största On-line-bibliotek av kända Entreprenörer. Inte bara vad de heter, och bor – utan hur de kom dit. Och vad som karaktäriserar deras personer.

Vad är det egentligen som gör att vissa bryter sig loss? Bygger en sak som just inte finns. Kämpar i motvind – men lyckas till sist. Biologiskt nedärvt i deras DNA eller socialt utvecklad talang? Kan man lära sig sådant eller finns det i genen? En uppsjö personer har försökt besvara den saken. Just nu ett antal Bloggande akademiker på Harvard Business Review.

En del entreprenörer är inte alls så drivna. En del inte heller så enkla att arbeta, och leva, med. En del har tvingats. Andra har en inneboende dröm. En del för revansch. Ytterligare några ha snubblat och sen bara blivit. Inte helt trivialt att hävda sig att ha svaret med stort S på vad som krävs för att bli en Förnyare.

Några av mönstren verkar dock tydligare än andra: De flesta har börjat med saken rätt tidigt i livet. Evan själv började som 19 år gammal. Prövat sig fram. Gärna kraschat på vägen.

Och nästan alla av dem talar sig varma för motvinds-problemet. Kort sagt: Att de under sin resa ständigt har hamnat i uppförsbacke. Kollegor som tvivlat. Kunder som tvivlat. Kapital som har tvivlat. Vänner som tvivlat. Även de själva som tvivlat ibland. Men att de trots allt sådant har kämpat på.

Och lyckats till sist.

Vilket å andra sidan inte är så konstigt eftersom det är segrarnas berättelse vi får höra. Per definition: alla de som försvunnit på vägen, efter en tid tagit ett 8-17-jobb, finns ju inte med på sådana här listor.

Men bångstyrigt folk som det ibland uttrycks verkar som sagt gälla.

Så varför är då de flesta av oss så vansinnigt medgörliga? Och varför tränas så lite i skolan på motvind redan från början? Ovanpå det: Varför undviks så ofta att självträna på motvind? Kort sagt: Att frivilligt ge sig på sådant som är genuint svårt? För oavsett genen som finns i vår kropp: Det mesta kan läras bara man tränar ett tag.

Få ihop ett stort antal miljarder. Det däremot är kanske inte helt givet en träningssak. Lite tur kanske också behövs. Men å andra sidan: Varför då låta det bästa bli det godas fiende?

Ingemar Stenmark som nyligen vunnit TV-programmet ”Mästarnas mästare”. När han ytterligare en gång under sin storhetstid vann. Fick den smådryga kommentaren av en sportjournalist: ”Hurrudu Ingemar. Nu hade du väl ändå bra tur va?”. Men hans svar tog död på saken underbart bra: ”Jovisst. Men det lustiga är att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”. Där tog intervjun slut.

Och skickligt av Evan. Han försöker inte sig på att kondensera sin site till en kort kokbok av typen ”Listan på hur man bör vara”. Utan han låter varje berättelse tala för sig. Lite som att faktiskt Ingemar talar för sig. Och sen upp till oss som vill lyssna på saken.

Eller inte förstås.

Sen vore det väl ändå dags för DNA-forskarna att försöka undersöka om bångstyrighet delvis också kan hittas som genkombination? Det är ju faktiskt inte så vansinnigt länge sedan som de hittade en del svar på den tidigare renodlat ”sociala sjukdomen” anorexia. Så vem vet: Det kanske finns några delkomponenter av gensvaren kvar att hitta trots allt. Och om inte annat: visst vore det spännande att försöka sig på saken? Om nu inte några bångstyriga forskare redan har gjort det förstås. Man kan ju hoppas.

När det väl är gjort kanske Evan borde lägga till DNA-profilerna i hans persongalleri. Sen kanske utveckla blodprov för saken.

Och därefter ett dopingsystem.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat