Affärsmöjligheten Svensk Kvalitet bokad

IKEA och Volvo och Kungen är stort. Men i all ära. För bokstavligt talat: i fickan på denne konsulten finns redan begreppet Svensk Kvalitet, och det är givetvis större. Umeå, Sverige, Polen, Kina, hela världen javisst – men allra helst Brasilien.

På ett litet hotel i den polska staden Wroclav satt Lars Halläng och sällskapade lunchprat alldeles nyss. Bilden är tagen från det.

Han berättade följande där: 59 år gammal Umeåbo. Jobbat närmare 30 år på Volvo Equipment. Produktionstekniker en gång. Men alltid gillat att ”pula med saker”. På fritiden alltid idéer baserat på egna behov. En hade tveklöst kunnat bli något – om den inte hade tagits över av andra på vägen vill säga.

Med tiden jobbat rätt mycket med kvalitet. Till sist sa sen chefen: varför startar du inte någonting eget? Och efter ett tag blev det just så. Så efter 30 års trygghet, rakt ut i kylan. Modigt som få.

Uppenbarligen rätt duktig just på kvalitet. Driver i dag en konsultfirma som hjälper andra med sådant. Att få fram rätt saker på rätt sätt, fokusera på sådant som är viktigt för kunden – och inte oss själva på firman. Verkar ha rätt stor efterfrågan på sådant.

Firman är han och hans fru. Reser globalt och hjälper fabriker med att få ordning på sådant. Just nu i Wroclav av det enkla skälet att Volvo har en fabrik just där som behöver hans hjälp. Volvo har tappat en anställd – men fått en konsult.

Fast egentligen föredrar han Brasilien som han tror slår Kina rätt snart. Siktet är inställt på Scania där. Med erfarenhet från tunga lastbilar globalt är han klart imponerad på dem. Vore en utmaning att få hjälpa dem lite på traven.

Firman han driver heter sen faktiskt Bokstavligt talat: ”Quality in Sweden AB”.

Hittas givetvis därmed på www.qualityinsweden.se.

När han drog igång för några år sedan tänkte han lite så här en sen kväll: man kan ju alltid pröva om saken är ledig. Och ja, så var det ju faktiskt. Så bara att registrera helt enkelt. Påfallande förvånad blev han själv när det gick. Att ingen redan tagit idén. Och på den vägen är det.

Bara att lyfta på hatten för det. Och småskratta Stort åt att ingen av alla de stora existerande drakarna kom på saken. Eller Sverige som land.

Det finns en tendens till att ofta tänka så litet när världen förändras – när man lika gärna kan tänka stort. Och tänka är inte så ofta en storskalig sak. Snarare något som görs i det lilla. Den ensamma som gör det kan därför lyckas minst lika bra som den store. För att inte säga: ett strå bättre ibland.

Lite som David mot Goliat helt enkelt.

Så tänk om vi alla tänkte som Lars.

Man kan ju pröva och se vad som händer.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat