25 kronor kan utmana IFs strategi

Det räcker till en trisslott. 25 kronor i timmen för att låna ut bilen på nätet är knappast helt fel. Så då borde försäkringslösningar som nu utvecklas i USA, snart komma hit. För billåneföretaget ZipCar som nyligen gick in på Nasdaq vet hur man gör – för att irritera försäkringsbolagens grundstrategi.

Som Reuters skrev alldeles nyss: När en idé börjat spridas på allvar, då skrivs det böcker. Två som berörs är ”What´s Mine is Yours – The Rise of Collaborative Consumption” och ”The Mesh: Why the future of business is sharing”. Att dela på kakan. Det digitala gör nu den saken möjlig på allvar.

Bilpooler har nu tagit form. 250 miljoner bilar i USA som står still 22 timmar om dygnet är en affär. Spride Share och Just-Sharit på västkusten. RelayRides på östkusten. Men störst verkar Getaround vara med 1500 möjliga fordon. Mellan 5 och 15 dollar i timmen är priset varav 40 – 60 % går tillbaka till ägaren av bilen. Räcker gott till en trisslott.

Det hanteras on-line. Smartphonen fungerar både som nyckel och betalningsstation – och lokaliserare av var fordonet är. Ett mått på intresset visade sig när ZipCar gick in på Nasdaq i April – aktien steg med 60 %.

Nu finns ju samtidigt sedan tre år tillbaka Bilpoolen.nu i Sverige. 59 kronor i timmen är priset. Men de äger bilen. Tar hela kakan. Dessutom: parkeringen av bilar är inte just där jag är och behöver en bil.

En utmaning som verkar finns är dock försäkringen. Den täcker inte för sådant. Men nu verkar förändring på gång – i USA.

Man skulle tro att dagens svenska försäkringssystem klarar det här redan idag. Men efter samtal med IF försäkringsförsäljare lärde jag mig det här: Man göra som man vill med föraren – så länge man inte tar offentligt betalt. Och vill man ta betalt – då blir det företagsförsäkring ”som hyrbil”. Blir rätt dyrt. Det verkar alltså, ännu inte, som om IF har tänkt Om. Ändå är just det deras namn.

Gamla etablerade aktörerna har ofta sina affärsmodeller djupt inlåsta i valv. Vill helst inte vara med när världen förändras. Givetvis då också i strid med vad bilfirmorna vill. En affärsidé mitt framför näsan att bygga av någon ny start-up helt enkelt? Om inte de gamla ändrar sig – i Sverige.

Intressant nog dessutom: på Getarounds site om man går in för att registrera sin bil. Har en rullgardin med all världens länder. Även Sverige. Så kanske de snart – eller redan – är här? Om inte annat verkar systemet förberett för expansion.

Ser därför fram mot när jag med lånad bil kör förbi försäkringsbolaget IFs huvudkontor. Ligger passande nog på Bergshamraleden i Stockholm. Där kör man bokstavligt talat under kontoret.

Trisslott till grannen – tutar och vinkar när jag kör förbi.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat