Vidöppet för 450 danska bankmöjligheter

Sällan har 450 kunder haft bättre läge på sikt. Sällan har missnöje skapat bättre affärsmöjligheter. Sällan har finanskrisen pratats som möjligheternas tid. Danska Fjordbank Mors har gått omkull. Har de sen Facebook kan det gå fort.

Danmarks lokalbank Fjordbank Mors har gått omkull. Den nionde banken i Danmark sedan 2008 där den saken sker. Om detta sedan är en orsak till danska statens agerande, man har klargjort att man inte tänker rädda banker i problem. Eller; om det är en konsekvens av statens agerande. Svårt att se. Men konstateras: kostar Danske Bank en halv miljard. Det skvallras om 300 miljoner för svenska Nordea.

Ovanpå det: 450 kunder har mer än 1 miljon insatt – men de omfattas inte av insättningsgarantin. En troligen inte helt nöjd krets kunder för stunden. Inte helt omöjligt att de just nu sprider sitt missnöje på Facebook. Har de nätkontakter, av storlek som många unga i dag, kan de nå 450 x 250 personer = 112 500 prospekts – redan ikväll.

Troliga saker som sker nu i bankbranschen: inlåneräntorna blir dyrare för bankerna – eftersom de måste öka på sin egen säkerhet. En annan: färre små bankaktörer på marknaden – eftersom några av dem inte längre får låna som förut. Mors-fenoment ju inte är helt unikt i Europa. Slutresultat: räntekostnaden går successivt upp – eftersom kostnadsökningar historiskt har flyttats till kund. Samtidigt som det blir färre små snabba aktörer på marknaden.

En bank kan ses som ett Kollektiv – där pengakontakter förmedlas. Däremellan finns det en slags låda, som vi kallar bank. Lådan berättigar – historiskt – sin existens genom att vara bra på ett antal saker: effektiv bedömning och fördelning av risk. En bank som är bättre på detta än oss enskilda kunder, och dessutom har ett större kontaktnät än vad vi har; har en affär.

Står inte dörren vidöppen för ett Riktigt kollektiv att expandera just nu?

Risk handlar om ”i fall att”. Det kan man försöka ge sig på genom aggregat av data. Att titta på månatliga inkomst kan anses vara ett aggregat av bedömningen ”i fall att… han har råd”. Som om en fast anställning gav stabilitet. Och som om bankerna därmed såg något av allas ekonomiska flöde. De ser ju inte alla de oss som samtidigt driver en firma. Då måste man komma till Företagskunds-avdelningen istället för Privatkundsavdelningen. Den avdelning som samtidigt däremot inte kan förstå något av våra privata liv alls.

Däremellan finns ett segment som växer. Vi som är både och. Det vet alla banker sedan länge. Ändå har de svårt att hantera den saken. Deras interna struktur gör det knöligt. Kanske 450 missnöjda på Mors just nu tillhör detta segment?

På banknivån kan vi tala om Finansiell risk – istället för Reell risk. Den reella risken handlar om att bedöma huruvida jag kan betala min ränta. Den finansiella risken handlar om, att med hjälp av aggregat av siffror, bedöma om tillräckligt många av kategorin ”jag” kan få ekonomiska problem. Med stora mängder kunder är det svårt att göra den saken med hjälp av annat än just aggregat. Det är då man gärna tappar bort det som är just reellt.

Frågan är bara om aggregaten av idag är speciellt bra. Att en del banker har gått omkull pekare på “icke ibland”.

De flesta vet en hel del om risken i sina bekantas ekonomiska liv. De vi känner rätt väl, de känner vi just rätt väl. En del av dem har pengar över för stunden. Andra vill låna för stunden. De flesta finns nu på Facebook att nå. Och dessutom: helt öppna att bedöma – eftersom vi där kan följa, i alla fall vissa, relevanta delar av deras liv rätt ingående. Om inte annat ser vi delar av deras liv som inte bankerna just nu kan se.

Att ge sig på bankbranschen på allvar. Om man börjar i 450 missnöjda kunder i Danmark. När samtidigt de stora bankerna har fullt upp av sina interna problem – dessutom ökar kostnaden för de kunder de har. Och de små bankerna nu går omkull – de som troligen uppskattades just av de 450 berörda. Dessutom kan man ta hjälp av ett socialt media. Är den tanken verkligen helt galen?

Tecknen på att någonting nytt skulle kunna ske: kan väl ändå inte bli flera än så?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat