Ring färdtjänst, hamna i Afrika

Chansa på HK i Lund. Förvänta dig svaret från Senegal. Men på Svenska av högutbildat folk.

Rubriken ovan är hämtad från sidan 9 på dagens DN som berättar på hörnet av sidan: Nästa år kan färdtjänsten hanteras av firma Samres, ett bolag med HK i Lund och ca 400 miljoner i omsättning. Just nu utbildar de 32 sengaleser i svenska. Målet är att börja med färdtjänstfn-mottagning i februari 2012. 500 sökte – endast 32 fick jobbet. Samtliga har sedan tidigare läst engelska minst två år på universitet i Dakar. Senegal valdes för att det anses som demokratiskt stabilt. Utlandsverksamheten är billigare.

Tänk vad världen förändras – hur många av oss kan ens pricka ut landet i fråga på kartan?

På ekonomisidorna i samma tidning kunde man sen samtidigt läsa att Arbetsförmedlingens analyser visar att vissa klassiska jobb nu verkligen börjar “ta slut”. Sekreterare, kassör – klassiska “kvinnojobb” som nu allt mer digitaliseras.

I skenet av allt detta: tur för oss att kvinnor numera börjar dominera högskolevärlden. Sägs att årets intag på högskolan blev 60 % tjejer – endast 40 % killar. Vi andra får alltså kämpa på bäst vi kan.

 

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat