Aaron Sorkin till Sverige

Kungliga Vetenskaps Akademien, KVA, har precis släppt en studie av Energi-systemets utveckling fram till 2050 (recenserad i senaste “Forskning”). Där står tex att oljeberoendet lär minska till hälften. Det är inte så vanligt att någon ger sig på att tänka så långt. Kan man verkligen våga det nuförtiden? Kreatören bakom TV-serien Vita Huset, Aaron Sorkin, har svaret.“Vita Huset” var en helt underbar TV-serie som gick för ett antal år sedan. Den är i skenet av vad vi kan se av världen idag osedvanligt intressant att se på nytt.

Tre observationer som är slående när man ser saken så här dryga 10 år efter att det första avsnittet producerades:

1. En mycket stor del av serien handlar om USAs utrikespolitik – och kamp med att försöka fungera som världens både demokrati och frihetsgarant (utefter den Amerikanska bilden av vad det betyder förstås).

Idag känns just den frågan om USAs roll på jordgloben både ifrågasatt och något som USA själva har svårt med.

Det förekommer en hel del kineser i serien – men det stör hela tiden den amerikanska bilden att de “tar sig plats”.

Idag känns den rollen allt mer etablerad.

2. I filmen uppstår ständigt situationer som i skenet av idag, och att serien gjordes för mer än 10 år sedan, känns otroligt väl “framtids-förutseende”. Det gäller inte minst klimatfrågan, oljeberoendet, elbilsdebatten och allt kopplat därtill. En hel del av sådant som diskuteras idag – berörde de redan då.

Kunde man (författaren) se det redan då eller var det helt enkelt så att vi som såg serien första gången inte såg den saken just då?

3. Samtidigt finns ett antal fenomen som känns osedvanligt dåligt behandlade – framför allt alla dessa internetrelaterade fenomen.

Seriefigurerna har gamla datorer, dåliga mobiltelefoner och allt om och kring internet som vi kan se av idag lyser med sin frånvaro i serien.

Det kanske mest slående den vägen är att alla publika politiska “skandaler” som uppstår i serien ständigt uppstår den “gamla vanliga vägen” – dvs genom att någon journalist gräver fram något politiskt irriterande.

För 10 år sedan var det alltså kanske inte så lätt för en förutseende författare att trots allt fånga upp Wikileaks-fenomenet, trots att Tv-serien var som gjord just för den saken.

En Tv-serie som dock helt klart rekommenderas att ny/om-ses.

Och i skenet av det undras här:

1. Borde inte KVA ha sett Vita Huset?

2. Borde inte KVA ha blottlagt alla de antagandena som de eventuellt har i botten för sin studie. Och. Inte minst tydliggjort skillnaden mellan när de “tycker hur saker bör vara” och när de menar att de “tror att saker kan bli”.

3. Borde inte alla vi som får oss olika framtidsstudier till dels fundera en hel del på hur de är utförda – innan vi eventuellt tar ställning till vad vi tycker oss kunna tro på, och inte?

Och frågan är om inte författaren Aaron Sorkin, han som skrev Vita Huset, skulle kunna vara intressant att bjuda in som föredragshållare på KVA.

Det är genuint intressant att försöka ge sig på framtidsstudier. Rent av rätt viktigt.

Men också genuint svårt att veta vad man kan veta någonting om.

 

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat