Guldläge för Vardagslivsdata AB

P-platsen full för visste inte om ledigt. Cykel till jobbet och fastnat i kön. Regnigt och önskvärt med samåkning. Frågan är bara med vem. Lös det problemet och affären i hamn. Och det är just vad som sker precis nu.

I våra vardagssituationer hamnar vi ständigt vid en tanke om önskvärd förbättring – läs: latent affärsidé för någon som är driftig.

Jag själv cyklar nuförtiden en del. Pendeltåget till Solna, därefter cykel till KTH – bla för att sonen går i skolan just där, men också för att avståndet till jobbet är ca 30 minuters ger bra motion. Passerar igenom Norra Kyrkogården.

Har därigenom upptäckt en hel del bra vardagstjänster. Appen Res i Stockholm är rätt bra för förseningsinfo. Likaså var det glädjande att upptäcka siten HittaGraven.se för då kunde jag ta redan på var August Strindberg är begraven. Visste att han låg där men inte var. Utan den siten skulle jag behöva leta rätt länge.

Hittar däremot ingen app för Cykla i Stockholm. SL bryr sig väl inte om det. Än mindre någon som talar om när trafiken vid norrtull har lagt om cykelbanan. Följaktligen tog det lång tid att upptäcka att just Sveavägen har en bra cykelbana. Innan dess tog resan till T-centralen både onödig tid, och kändes lite trafikfarlig dessutom. Slumpen gjorde att jag frågade en van cyklist om råd. Det regnade den dagen.

Jag hittar för övrigt inte heller någon app för parkering i Stockholm så jag i förväg på vägen dit kan få veta om det finns plats ledigt. Något som renderade i en helt onödig P-bot för en tid sedan. Kort om tid gjorde att jag chansade – fel hade jag och fick betala rejält.

Inte heller hittar jag någon app som kan berätta för mig var det finns bra gym just där jag befinner mig för tillfället. Kunde ju vara kul att veta liksom att en ny kedja etablerats precis där jag cyklar. Upptäckte för sent och hamnade långt ner i kön.

Än mindre kan jag via någon app söka upp någon annan förälder som gärna reser mellan Solna och KTH på vissa morgnar tex när det regnar och jag inte vill cykla. Det är ju en klassisk tvärförbindelse där SL inte är helt perfekt leverantör. Tänkte kanske kunna samåka ibland.

Men jag hittar däremot appen hemnet som kan leverera säljobjekt just på den plats där jag för tillfället befinner mig. Familjen stannade förbi i Örebro i somras på resa förbi. Bra nära det blev en sommarstuga just där och då.

Så här kan man hålla på om man lever ett vardagsliv.

Varför är då inte sådana här saker lösta av någon begåvad entreprenör? Och jag hävdar med viss emfas att Apples nya Siri-tjänst inte riktigt är framme här ännu.

Att jag själv inte löser saken är ju inte så konstigt. Jag har ju ett ”jobb att sköta”.

Någon annan som däremot fixar saken och jag betalar gärna en del.

Problemet ligger nog rätt djupt nerbäddat i avsaknad på fantasi. Men kanske minst lika viktigt är att kunna bedöma om jag är unik eller om det finns tillräckligt många flera som jag att det är värt att bygga en kommersiell lösning. En enda kund ger knappast grogrund för en bärkraftig affär.

Drömmen om företaget Tolkning av Vardagslivsdata AB börjar ta form. En aktör som letar och tolkar data och sedan för den vidare till någon tänkbar kommersiell aktör. Det kunde liknas vid ett marknadsanalysbolag.

Det som behövs är fantasi + IT + Access till vardagsdata.

Access ja. Detta att kunna få veta allt det här om hur jag, och alla andra lever sina liv.

Mitt namn är säkert inte så viktigt att veta så integritetsfrågan kan lösas. Det intressanta är att veta hur många vi är. Den saken behöver ingen aktör veta mitt namn för att kunna få svaret på.

Precis här gör just nu Stockholm Stad någonting mycket intressant. De släpper ut data som tidigare varit stängd för kommersiella brukare. Ovanpå det startar nu staden en app-tävling för att få lite extra skjuts på intresset. Latent blir det därmed möjligt att ta reda på mängder av saker. Hur många finns just var och när? Hur många gör just vad och när? Hur reser vi? Vad gör vi när vi inte reser? Vilka skolor och idrottsanläggningar utnyttjas och när? Saken finns presenterad på detta radioklipp från i lördags – med undertecknad som intervjuoffer.

Hoppas många blir nyfikna.

Och tänker på de globala möjligheterna som finns i förlängningen.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat