Bank Of America klarar sig utan kunder

Särintressen som både vill, och kan, tar makten över näringslivet. Bara man likt okända Molly Katchpole blir irriterad nog på 5 dollar i avgift.

Finansbranschen har onekligen lite uppförsbacke publikt. Allt fler börjar ifrågasätta hur branschen fungerar. Och intressant nog: numera kan man ju göra det också.

Bank Of America bestämde nyligen att införa en månadsavgift på 5 dollar för användning av deras kreditkort.

Nej sa en del som inte tyckte att den saken var rimlig. Framför allt gjorde Molly Katchpole den saken och bestämde sig för att agera.

En liten stund senare hade närmare 135 000 medlemmar av organisationen change.org ställt upp på saken och hållit med Molly i en digital rörelse som nu formas. Strax därefter noterade ABC-news det hela. Till slut har BAOs vd Brian Moynihan börjat känna sig så pass pressad att hela två offentliga tv-inslag har slutat i pinsamma intervjuer och ökat publikt missnöje. Rörelsen mot vad som sker växer säkert tack vara det. Bilden är från ett Youtube-klipp där han intervjuas i saken.

Tiden får utvisa hur utvecklingen blir. Inte alls omöjligt att saken tas bort. Allt går att följa publikt tex via den här länken.

Precis på samma sätt som man i Egypten, eller andra diktaturer, kan bestämma sig för att med hjälp av IT sprida sitt missnöje med läget börjar nu kunder och andra i företagens omvärld agera. Det var bara en tidsfråga till allt mer av sånt här skulle ske i riktigt stor skala gentemot näringslivet.

Men mängder av frågor dröjer sig kvar:

Är vi alla redo för den transparens som näringslivets omvärld numer förväntar sig av oss? Hur gör vi, om det ens kan vara möjligt, om vi inte vill leva i ett sådant liv?

Det finns ju faktiskt på goda grunder något som kan kallas privatliv. Det finns också rätt goda skäl för att ett företag inte skall vara öppet just som ett såll för alla oss dödliga att småpeta i varenda dag vi är missnöjda med något.

Och hur lång tid kan det ta innan något udda särintresse lyckas driva en sak så pass långt att det blir till alla oss ”andra” kunders skada?

Det kan ju faktiskt finnas de som anser det rimligt att betala 5 dollar i månaden för den här typen av tjänst. Om inte annat vore det ju lite trevligt om bankchefernas bonus slogs ut på alla oss kunder rätt så jämnt istället för att läggas för mycket på vissa av oss. För tänk om den ersättning som de nu vill ta in till BOA togs in via huslånet istället. Då skulle ju bara en del av oss behöva vara med och bidra till VDs bonus. Sker det kanske dessutom Mollys granne bestämmer sig för att agera på precis samma sätt. Och hur skall då BOAs VD kunna bestämma sig för vilken fot han skall stå på?

Det är väl ändå han, och varken Molly, Media eller Youtube, som ansvarar för firman fortfarande?

Eller så är det just här som skon klämmer för näringslivet numera.

För vem vet vilken sida som vem skall stå på när marknadsförutsättningarna förändras – egentligen?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat