Gråterskornas återkomst

Världen förändras och så även jobben. I dagens DN-bilaga finns en lista över yrken som har gått i graven. Sumprunkare, bönhasar och lumpsamlare. Så även Gråterskor. Men är det där egentligen riktigt sant?

På engelska kan man översätta ordet gråterska tex med ordet Mourner. Söker man då på google får man flertalet träffar – och i övrigt information om olika länders kultur i samband med begravningar.

Den här siten berättar om hur man organiserar en begravning i Kina. Och all form av kommersiell verksamhet som finns därikring:

Begravning i Kina

Den här google-träffen berättar istället om den för oss svenskar påfallande udda traditionen att anlita företaget Electric Flower Cars lättklädda damer som underhållning på begravningar i Taiwan:

Electric Flower Cars

Det finns gott om pengar i den här branschen.

Och knappast att Gråterskorna har gått ur tiden.

I bilagan i fråga glömde de alltså att skriva att de menade yrken som försvunnit i “Sverige”.

Det blir sålunda väldigt olika om man ser en sak från svensk, eller internationell, horisont.

Förresten: På ett av videoklippen om Electric Flower Cars som man hittar på googleträffen ovan kan man se de asiatiska pappersinklädda ljusdekorationerna som numera har börjat säljas till nyår i Sverige sen något år tillbaka (och som fö fastnade i min grannes björk förra julen när barnen ville pröva det här istället för smällare – de såg saken som en nyhet och tänkte inte på att träd kan börja brinna).

Men inte kan vi väl ändå tro att yrket Gråteska skulle vara på väg tillbaka här i Sverige – bara för det?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat