Bo i en Latte från Starbucks

Dyrt, att bo. Kan man då, med hjälp av en kaffe latte från Starbucks, sänka sin bostadskostnad framgent? Kanske IKEAs samarbete med Skanska, som nu rullar på under rubriken BoKlok, har ett seriöst svar på den saken just nu.

Några år sedan som Skanska och IKEA startade sitt samarbete BoKlok – om framtidens påfallande billigare bostäder än vad vi har just idag. Bilden är tagen alldeles nyss ifrån Bålsta, strax norr om Stockholm. Projektet lever alltså och kan hittas här. Inflytt är snart.

Poängen i samarbetet sägs vara att IKEA har extremt mycket lägre inköpspriser än Skanska. Det går tom rykten om att IKEAs inköpare blev helt chockade över de priser som Skanska betalade, då, för ett enkelt eluttag. De kunde visst inte förstå varför Skanskas inköpare inte kunde få saken billigare än så.

Måhända kan situationen förklaras av att IKEA köper globalt. Vilket man kunde tro att ett av världens största byggbolag också gjorde. Men så var (är?) icke fallet. Byggbranschen är en av de branscher som fortfarande är väldigt lokal.

Får nu hoppas att den saken alltså är under omvandling tack vare projektet.

Och att Skanska driver på utvecklingen för fullt.

Big-Mac-Indexet  lanserades av Economist i slutet av 80-talet. Allt i ambitionen att mäta köpkraft mellan länder och att hitta en produkt där jämförelser kunde göras. Givet kanske, idag, att det blev en Big Mac. Sedan dess sägs det ha gått från 2.59 (USA) och 2.33 (Sverige) år 2001 till 3.57 (USA) och 6.37 (Sverige) år 2009.

2004 tog sen Economist ytterligare ett steg på den vägen och lanserade ett Starbucks Tall Latte-index. Det hela finns beskrivet tex här.

Undrar därför nu lite smått: Är det inte snart dags att starta ett BoKlok-index?

Och sen när den saken kommit igång kanske man kan kombinera ett samarbete mellan Skanska och Starbucks – och komma att bo ännu billigare i framtiden.

En värld där allt fler produkter lever ett globalt liv och företag kämpar om att ständigt sänka sina inköpspriser blir kanske sån.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat