Microsoft är i vägen för Prezi

Vi hänger inte med. Är det så vi tänker när en uppsjö av bra molnbaserade appar nu dyker upp? Är det den saken som är SAPs och Microsofts smala lycka just nu? Och är det därför som många struntar i spännande saker helt och hållet?

Forskning pekar på att fundamentala skiften inte slår igenom annat än generationsvis. Det krävs en ny generation som lever annorlunda – och är födda med det som är nytt. Inte belastade av det gamla.

Jag kommer ihåg inköpet av min första mobiltelefon. En Siemens. Dyr. Masten vek sig när det blev kallt ute. Den ändrade mitt kommunikationsliv. Jag kommer också ihåg livet före Internet. Livet före Google. Och livet före e-mail. Det ändrade mitt kommunikationsliv en gång till. Ändå anser mig vara både kunnig och intresserad och rätt snabb i att ändra mitt sätt att arbeta på. Ägnar omvärldsförändringar tid.

Numera är dock mängden mail så pass stor varje enskild dag att jag inte längre kan hantera dem som en “hobby på kvällen”. Kvällen räcker inte för det. Måste helt enkelt jobba annorlunda i jämförelse med tidigare. Frågan är då: vad av allt det som jag gjorde igår kan jag nu sluta att göra – för att hinna det nya jag nu skall göra istället? Att sen inte nämna den tid jag ständigt behöver för att lära mig allt nytt. Momentana lyft tar tid.

Så nu har alltså inte bara mitt kommunikationsliv förändrats. Hela mitt arbetsliv har förändrats.

I förra veckan fick jag själv lära min yngsta son, 14 år, att skicka email. Påtvingat av hans lärare som ville ha in saken just så. Han har haft en egen laptop flertalet år och är en påfallande avancerad datoranvändare. Men han visste inte hur man skickar ett email. Aldrig behövt säger han. Ovanpå det såg han ut som en frågetecken när jag bad honom skicka cc till mig. “Vadå cc?” blev svaret?. Han lever, sedan många år, i en fullt utvecklad kommunikationsvärld långt bortom email. Givetvis Facebook och annat. Tanken om cc finns knappast i den sociala mediavärlden. Det är en rest från “brevskrivandets värld”. Hade inte själv tänkt på den saken förrän han sa just som han gjorde. På Facebook cc-ar man ju gärna precis alla egentligen. Det är det som är tanken. Man skickar till alla – då blir det ingen på cc. Sen är det för mottagaren att sortera vad som är viktigt.

Många av oss har rätt nyligen börjat upptäcka att email redan är en relativt gammal och omodern form av kommunikation. Mail dör säkert inte ut, det har ju inte breven heller gjort. Men nya saker växer i omfång – och det är centralt. Sociala medier kan vara annorlunda än email. Ändrar arbetslivet igen.

Jag har sen också precis upptäckt att nyföretagandefolket i världen har en överrepresentation av användning av appar. Best Vendor har precis gjort en studie, som återfinns här, vilken visar att en stor andel nyföretagare använder många relativt nya molnbaserade tjänster – tex QuickBooks (71%) för bokföring, Google Analytics (70%) för Business Intelligence, Salesforce.com (59%) för kundhantering och Dropbox (39%) för lagring av data och backup. Det är en billigare form att driva verksamhet på än förut. Tur för mig att i alla fall Dropbox är något jag kan.

Men om det här mönstret även gäller för framtiden – kanske inte så svårt att föreställa problem för företag av typen SAP och Microsoft framöver. Tur då kanske, för just SAP och Microsoft alltså, att personer i min ålder inte verkar riktigt lika snabba att ta till sig allt sånt här ännu.

Är det sådana här observationer som understryker att fundamentala skiften enkom hanteras genom generationsskiften? En gnagande känsla säger mig att det i många stycken kanske är just så som det är. Det tar tid att lära sig jobba annorlunda än igår. Det tar tid att lära om. Det tar tid att lära nytt. Och det tar tid att lära sig av med det man kunde igår.

I en globalt konkurrensutsatt marknad, med kvartalsekonomi av kapitalet – tid för en chef, det, om något, är en påfallande trång resurs. De flesta har inte betalt för att fundera på saken.

Idet avseendet är jag en osedvanligt lyckligt lottad person som har frågan i sig som mitt huvudsakliga levebröd. Andra har ju “ett jobb att sköta”, samtidigt som allt detta nu sker.

Man bör trots allt vara lite imponerad av sina gamla 80-åriga föräldrars förmåga att hantera både mobiler och e-banker.

För att sen inte nämna hur imponerad man nog borde vara över Ingvar Kamprads personliga IKEA-resa. Han måste ständigt ha hamnat i situationer där han tvingades att jobba annorlunda. Annars kan inte firman ha vuxit så som den gjort.

Så bäst att öka den personliga själv-lärar-takten helt enkelt. För nya saker bör kunnas i morgon. Igen!

Men frågan om hur man gör för att avlära sig gammal kunskap, och vilken av alla dessa nya saker som man trots allt verkligen bör lära sig – den kvarstår.

Och det är kanske just därför som de flesta jag känner fortfarande använder sig av Microsofts mjukvarupaket.

Får fundera mera på det i framtiden – när jag får tid. Nu måste jag istället lära mig Prezis Zoombaserade presentationsmjukvara. Det börjar ju bli lite smått pinsamt att krampaktigt hänga kvar vid gamla mossiga PowerPoint.

Irriterande förresten hur den gamla PowerPoint-kunskapen sitter så hårt fast i mig att det tog så många onödiga timmar som det trots allt gjorde för att förstå den fullkomligt självklara logiken bakom just Prezi. Jag ger mig den på att min 14årige son skulle förstå den här bilden som beskriver Prezis principer bra mycket snabbare än jag själv.

Generationsskiften är inte så lätt som det låter. Det finns ju ständigt något gammalt som står mitt i vägen och hindrar det nya att bryta igenom.

Men att det delvis skulle vara vi själva som var proppen – den kan nog var lite jobbig att inse ibland.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat