Beckers Unika Ledarskapstänk

Min gamle professor Albert Danielsson erinrade en gång om följande berättelse (som måhända är sann): På 70-talet fick en ung doktorand uppgiften att följa en högt uppsatt direktör i syfte att föra anteckningar om personens arbete. Tanken var att skapa en bild av ledarskap – och hur det går till i “verkligheten”. En dag gick direktören in på sitt rum och lade fötterna på bordet och tände sin pipa. Doktoranden, i vanlig ordning, följde efter och antecknade vilt. Tiden gick. Direktören rökte sin pipa – tyst. Till sist, säkert minst 30 minuter senare, frågade doktoranden “ursäkta men vad gör direktören?”. Direktören svarade “Jag tänker”. “Ah faen, det har jag ju ingen kolumn för” sa doktoranden.

Tidsstudier kan dock vara rätt kul – så missförstå inget just där.

Nyligen uppmärksammad på bakside-texten till en Ledarskapsbok kom jag dock att tänka på just den där historien igen. På baksidan står det: “Ledarskap är svårt och troligen ofta överskattat, åtminstone om man med ledarskap avser vad den formella chefen gör utöver att syssla med administration. Chefens arbete handlar ju bara delvis om ledarskap”.

Och apropå det: läste för en tid sedan Töive Kivikas egna bok “Det du vill men inte vågar” (En berättelse om det påfallande tuffa livet som VD för Studsvik). Töive: du VET att jag gillar den boken. Och du vet också att jag hävdat att den är en rätt ovanligt intressant ledarskapsbok. Inte minst på så sätt att det är rätt så ovanligt med VDar som själva beskriver sitt arbete och hur de SJÄLVA ser på det (och dessutom skriver saken helt själva – utan spökskriveri). Intressant nog, med tanke på ovan, berättar du dock ingenting alls om den “administration” som du jobbade med. Men däremot påfallande mycket om annat centralt (tex om ständiga byten av styrelseordföranden och hur dragkamper såg ut under möten). Och än mer spännande. Du berättar om saker du tänkte – och fortfarande tänker.

Sånt där får en att tänka: Kan det vara dags att återinföra piprökning som tjänsteförmån bland alla oss som är intresserade av just Ledarskap?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat