Kampen om Pirate Bay står mellan KF och Wal-Mart

Åker som ofta och handlar – och äsch. Äsch!

KF. Ett ständigt irritationsmoment för oss kunder.

Ändå – under sin blomstringstid: en omåttlig framgångssaga. Så framgångsrik att de tom uppfann decilitermåttet och den välspridda kokboken. Ett stort blomstrande företag på sin tid som slog ut nästan all konkurrens.

Varför har det gått så galet att jag blev irriterad igår – igen?

Varför vill man just då så gärna se Wal-Mart i Sverige?

Varför varför varför?

En lättsmält läsning, men påfallande intressant, är Sam Waltons egen berättelse om Wal-Mart (Sam Walton: Made in America my Story). Visst: en slags “hjälteberättelse” – som många VD-böcker av det slaget.

Men. Onekligen läst av många utomlands.

Så. Och?

Finns mängder av saker i böcker av typen gärna betecknat som Arlanda-Business-School-litteratur. Ofta missförstår vi dem lätt. Vi missar gärna detta faktum att de flesta praktiker som uppskattar böcker av detta slag läser in något från sin egen vardag och på så sätt får så mycket mer ut av dem – än de av oss som läser från sidan men saknar insikter om själva insidan av just denna vardag. Kort sagt: varför uppskattas så sällan böcker av detta slag när de samtidigt läses av praktiker? Måste det inte finnas en anledning till att de köps?

Och fö får man lära sig spännande saker av just den här: tex att Sam själv började sin karriär som franschise-tagare åt någon annan. Innan han startade Wal-Mart. Och sen får man också lära sig att hans initiala steg handlade mycket om att hämta in coppys på just andra. Att göra en Pirate Bay helt enkelt. Kopior: en allt för underskattad källa som startpunkt för någonting bättre.

Då, när han började, fanns det ju banne mig inget Wal-Mart att tala om så som vi gör nu idag. Och att han började ungefär samtidigt på 40-talet som KF “Var som bäst”. Den tiden då KF blev helt dominerande på marknaden. Ett KF som på sin tid var extremt stort – och framgångsrikt – fanns det alltså just då han började. En historia fö väl dokumenterad av kollegan Eric Giertz.

Med det som grund kanske man kan fundera på om inte ett underbart enkelt framgångsrecept ligger i att börja med att ta jobb på McDonalds eller HM? Eller kanske som väktare på Securitas? Eller städare på ISS?

Mao: Ett bra jobb för en ung begåvad person med framtiden för sig?

Kan inte mycket sånt här vara ypperlig grogrund för att NU bygga den konkurrent som en vacker dag slår ut dagens stora giganter?

Eller så kan man observera KFs nya VD och det omåttligt kloka han sagt: “visst jag har idéer om våran framtid. Men först vill jag kalibrera dem med verkligheten”.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat