Värsta aprilskämtet – Handelsbanken helt utan minne

Finansmannen Maddofs pyramidspel med miljarder som sedan “försvann”. Finns nu flera läsvärda böcker om saken tex den här:

Product Details

Ännu intressantare dock om man kombinerar den historien med den här miljard-mannen……och händelsen kring Barings bank som nu har ett par decennier på nacken. En berättelse som många redan glömt, eller inte har hört talas om, och kanske än mindre har läst.

Product Details

Och ännu ännu ännu intressantare om man därefter kombinerar med nysläpp av gammal svensk materia tex berättelsen om den här finansmannen  (nedan en bok som, i linje med Madoffs, dock föga förvånande, också kom förra året). Däri en berättelse som definitivt, definitivt, definitivt många har glömt – eller knappt känner till, längre. Kreuger-kraschen alltså:

Product Details

Detta leder till tanken: hur lång tid tar det till nästa händelse av sånt här slag? Lagom att gissa på ca 20-år? Lagom för att en ny generation arbetskraft, som inte läst/hört/levt de förra generationernas händelser, skall ha kommit in på arbetsmarknaden kanske?

Lär vi oss inget har många undrat. Ständigt en fråga som spökat under upprörda samtal kring finanskrisen “nyss”.

Jodå. Självklart. Givetvis lär vi oss av sådant som sker. Det gör vi nog alla. Vi lär oss av misstag.

Problemet är nog bara att det ständigt är nya “vi”!

Det sägs som sagt ibland att vi lär oss av våra misstag. Men att det måste få vara just våra egna – inte sådant som våra föräldrar berättar för oss (vilket görs i ambitionen att vi inte skall återupprepa de misstag som de hade gjort).

Men. Det var kanske just det. Historia är sällan just “våra” misstag.

Näringslivet, som helhet, har inte så mycket minne. I den meningen: finns det väl inget “näringsliv”? Det som finns är väl mest människor? Och de har en tendens till att just bytas ut med tiden.

Eller så kanske man kan tänka så här om den här saken: att tur att så många kloka begåvade kvinnor nu tar allt mer plats i näringslivet framöver. Då finns det väl inte möjligt längre att tala om finans-Män? Och då kanske problemet försvinner totalt med tiden? XX-kromosomer gör väl ändå inte samma misstag som XY-kromosomer?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat