Stor vingyta, kraftig mjälte och god syn kan rädda Saab

Kondorer sitter på flera tusen meters höjd när de vilar. Kanske därför vi vanliga människor så sällan ser dem. Vi tittar inte så ofta upp rakt i himlen. Ändå är det kanske det som vi bör göra i Trollhättan just nu.

Nu har det varit så tyst om Saab Automobile ett bra tag att det är intressant att återvända tanken dit bort – just bara för det. Är alltid affärsgamar så här tysta? För vi tror väl ändå inte att frågan om bolaget enkom intresserar “konkursförvaltarna”? Och att gamarna har lämnat platsen?

Ja, det där med “Gamar” förresten. Vad vet vi egentligen om dem?

Via Wikipedia kan man få ta del av lite grundläggande kunskap om just Gamar (citerat nedan). Min känsla säger mig att här finns något spännande att tänka – om just Saab Automobile.

“Gamar har inom kulturen ofta beskrivits i negativa ordalag som obehagliga djur, både på grund av sitt “skabbiga” utseende, men kanske främst för att de är asätare…Gamar är det enda ryggradsdjur som klarar av att uteslutande livnära sig av as….Alla gamar är stora rovfåglar med mycket stor vingyta och god syn. Gamar har begåvats med en proportionellt mycket stor mjälte, som är ett av de inre organ som producerar ämnen för att motverka infektioner. Utöver detta har de också ett mycket gott immunförsvar…Eftersom gamar är mycket specialiserade så är de också sårbara för förändringar. I och med den drastiska minskningen av de större gräsätarna och att döda djur inte får ligga kvar har gjort att många gampopulationer är hotade. Till exempel kalifornisk kondor, som är starkt hotad”

Notera gärna uttrycken “stor vingyta”, “god syn” och rejäl “mjälte”. Bra gamar har onekligen just det.

Notera också gärna att Kondoren faktiskt är en gam – något som säkerligen många av oss nog inte vet.

Det sista i citatet här kan också vara intressant att notera. Gamar har inte helt lätt att klara sig i vår nutid. De är osedvanligt väl skickade för sitt sätt att leva – vilket onekligen inte är så enkelt som man kan tro i den nutid som vi nu lever. För att de skall överleva fordras helt enkelt att man inte tar bort “liken” för då har de inget att livnära sig på.

Det sägs ibland att djur i vår fauna behövs för balansens skull. En del hävdar att det tex just därför är rent livsfarligt för oss i Sverige – på sikt – om vargen blir utrotad. Vi vet helt enkelt inte alltid vad det kan innebära om vi hindrar ett djurs existens – även om vi själva kanske inte alltid gillar just det djuret.

Själv gillar jag tex inte alla dessa vildsvin som nu finns på landet. Men vem är jag att veta vad det skulle innebära om alla dem just togs bort? Att jag sen tycker de bökar och förstör i trädgården är kanske rätt underordnat trots allt.

Det här fenomenet är för övrigt påfallande välkänt i Australien. Kaninernas naturliga fiende saknades där – och idag är deras utbredning så stor att det blivit ett stort problem för landet i stort.

Med allt detta som grundtanke: Vore det just nu fullständigt livsfarligt för det svenska näringslivet att Inte låta de affärsmässiga gamarna som med all sannolikhet sitter och väntar på Saab få agera helt fritt? Kan det rent av bli en affärsmässig katastrof för vårt land om Saab-liket städades bort och tex staten gick in och snyggade till och städade upp marken?

Det kan ju just nu finnas mängder av spännande affärsmöjligheter för Trollhättan som vi andra inte kan se.

I sammanhanget kan också vara intressant att återvända tanken till den svenska industrihistorien för en stund. Ericsson, som i dag i stor utsträckning styrs av Wallenbergsfären, blev ju faktiskt just det “tack vare” konkursboet av Ivar Kreuger. Tur nog tog de över – när det nästan annars hade blivit en amerikansk ägare. Att det istället blev Wallenberg kan vi väl ändå så här i dag vara överens om att det blev rätt bra? Näringslivets historia är fullt av sådant här. Och ibland blir det till och med Riktigt bra efter en stund.

Med det sagt kanske det är dags att hoppas på att någon med just stor Vingyta, kraftig Mjälte och God syn kan utveckla någonting spännande här.

Det är ju dessutom rätt vackert att se en Kondor flyga.

Det vill säga: Så länge de inte landar i just min trädgård.

Ja, det var väl kanske just det.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat