BCG o Vattenfall Krigar i Tyskland

Just nu dras en stor gas-ledning mellan Ryssland och norra Tyskland. Investeringen är gigantisk. Man kan följa saken live på http://www.nord-stream.com/se/.

Tyskland har ett energibehov. Sånt vill många tjäna riktigt stora pengar på!

Men: vilket företag vinner det slaget?

Och. Vilken rådgivare som används av företagen inblandade har bäst råd att ge?

Om man bortser från den relativt lilla mängden av förnybar energi som finns i Tyskland – hur skall de lösa sitt energiproblem? Valen står väl – som för oss flesta – mellan sånt som ens står till buds.

Just nu har man mycket kol och en hel del kärnkraft. Och gas. Däremot inte så mycket fallande vatten. Lite trångt för vindsnurror också kanske. Och solen lyser rätt svagt.

Ledningen som dras till finansieras till stor del av ryskt kapital – manifesterat bla av företaget GazProm + faktiskt tex tyska EON.

Det är inte rocket-science att föreställa sig att ett centralt skäl till gasledningen från Ryssland byggs handlar om att få just access till gas i framtiden. Saken är dryftad av många, lokalbefolkning så väl som parlament och EU. Politik – vi människor – företag – i en salig blandning. Men ledningen byggs…

Vattenfall finns idag med stor andel av sina anställda i just Tyskland. De opererar mycket inom kol. Men tyska folket vill inte ha så mycket kol längre…Och kanske inte heller Vattenfall själva…Och kanske än mindre Olofsson…

För en tid sedan köpte Vattenfall in sig i Nuon i Holland. Sveriges största företagsaffär någonsin. Den nya VDn för Vattenfall kommer tom därifrån. Ironiskt nog en Norrman. Gas finns ju nämligen utanför Norge. Nuon har en del gasledningar. Holland ligger mellan Norge och Tyskland. En transferplats i framtiden?

Om man lägger lite pussel av dessa observationer är det kanske inte helt helt helt galet att tänka sig ett framtida marknadskrig mellan bla Vattenfall och (indirekt) Gazprom – men på Tysk mark. Om inte annat: en omåttligt spännande tanke i sig.

En smått cynisk tanke av detta vore att förslå de nutida managementkonsulterna att läsa sin Karl den XII. Han är ju faktiskt en av de få svenskar som verkligen ha tampats med ryssarna – och slagits på tysk mark. Erfarenhet är sällan fel att ha med sig i bagaget när man ger sig på framtiden.

Slaget vid Lützen – vem var det förresten som vann?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat