BPs VD helt Tyst

Nu när alla pratat om Olje-olyckan i Mexikanska golfen såg jag på TV om saken och sen tänkte det här:

Det gjordes ett antal “offentliga förhör” i USA. I ett av dem ställde bla ett antal kongressledamöter BPs dåvarande VD Tony Hayward till svars. Han som, till skillnad från sin företrädare (som var ekonom), närmast betecknade sig själv som “ingenjör”. Parentes: Numer är det en annan person som är VD, ingenjören fick ju gå till sist.

Brottstycken av de förhören fanns med i ett BBC-producerat TV-program som rätt länge låg kvar på SVT-play (tyvärr nyligen borttaget). I det säger Hayward något i stil med “jag är inte cementingenjör” (enligt Wikipedia är han snarare “geolog” – så där hade nog BBC fel som kallade honom för “ingenjör”). Beroende på vilken språkkunskap kan man istället tolka det som att han sa att han inte var “byggnadsingenjör”.

Det finns nog många svar på varför olyckan skedde. Många hävdar att det var ett rör som sprack läck.

Men var det verkligen “allt”?När man ser TV-programmet kan man också se att Hayward verkligen beklagar olyckan (tidigare i programmet får man också se att han, till skillnad från sin företrädare, ägnade mycket tid åt just säkerhetsarbete – vad nu ett TV-program kan vara värt i just den saken). Men i alla fall. Man kan också se att “förhörsledarna” avbryter honom rätt kraftigt när han säger detta med “jag är inte…”. Man kan tolka det som att de inte var intresserade av att höra hans “undanflykter”.

Men.

En tanke som dröjer sig kvar är samtidigt den här: vad menade han egentligen när han sa som han gjorde?

Alla vi vet detta med att vår grundläggande utbildningen påverkar oss länge. Och att det vi lär oss påverkar vad vi kan se. Ekonomer ser ofta någonting annat än en ingenjör. En geolog ser säkert någonting annat än en cementingenjör. Alla av oss har svårt att se allt. Även om vi gör vårt bästa kan det vara svårt just att “se”.

Han kanske försökte säga oss något – något att lära oss någonting av? Kan det vara så att vi ibland hör alldeles för dåligt vad VDar säger?

Och om så: gäller det för oss alla?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat