Spotifys personalförmåner

Näringslivet krigar om kompetens. Så till den milda grad att tex McKinsey börjat göra en affär i sig av att mappa världens kompetenser på sin kunskapssite. Där har de HELT klar en viktig poäng. Kriget om kompetens lär fortsätta förstås. Hitta de bästa – inte så lätt.

Är det då prisvärt att headhunta sitt folk?

Är det inte bra mycket billigare att köra musik tänkte tanken när sonen nu börjat att lyssna på sånt?

Låt oss anta att vi vore en firma på låt säga 1000 personer. En kunskapsfirma av något slags slag kanske. Vi omsätter en miljard. Och vi lägger låt säga 100 miljoner på att rekrytera “rätt folk”. Pengarna går till jippon av alla de slag som man brukar: rekryteringskampanjer, intervjuer, annonser, bjuda till fest etc etc. Vi har en personalomsättning på ca 10 % vilket medför att vi behöver 100 personer per år. Då blir det att vi lägger 1 miljon kronor för varje person som vi hittar.

Är den saken prisvärd?

En bok som blivit läst hävdar att det är det nog faktiskt.

Kompetens – det är dyrt.

Ja. Klart det är så.

Men om nu exemplet ovan vore realistiskt – vilket det kanske/kanske inte är (eller så är det bokstavligt lånat av en välkänd aktör?) – då kan man istället kanske säga så här: Varför inte lägga en lapp på BB där man berättar att “bara du får en begåvad unge och lovar att övertyga henne (det lär vara en hon) om att ta jobb hos oss framöver lovar vi att stå för alla dina blöjkostnader, dagiskostnader och lite barnvakt också fram till det blir dags och hon går ut skolan”.

Vem skulle inte ta den dealen?

Och på vägen kan man säkert förhandla till sig ett Spotifykonto – för det har de råd med om man räknar så här.

Alternativt kanske man kan locka kompetensen med Spännande jobb, en Intressant verksamhet – och att få vara Med att Bygga någonting Nytt Tillsammans med ett gäng roliga, intressanta och spännande Andra. Kanske tom BYGGA själva grunden till det där Spotifykontot.

Du själv?

Kanske gillar musik?

Och.

Ser kanske en tjänsteförmån i att få jobba med sånt som är viktigt, spännande – kul. Och intressant?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat