Ficklampor räddar McKinsey, Kamprad och Reinfeldt

Att framföra ett budskap, är bra. Levandegöra en tanke, är viktigt. Få andra att följa, är svårt. Men: kan onekligen tränas. Inte enbart en fråga för DNA-forskning. Inte enbart en fråga för “utbildning” i management. Inte enbart att läsa en bok – och sedan att tenta…och kunna.

I skenet av det är gårkvällens TV-program “Talang” klart intressant!

Stämmer inte det här inslaget till eftertanke om just precis sånt här?

MatissSomChef?

Orden “Management” och “Communication” ger 340 000 Google-träffar. På Amazon finns 2833 böcker om “Management-skills”. Frågan intresserar oss många.

Vad är viktigast att kunna som “chef”. Förmågan att fatta beslut – en klassiker som ofta framförs direkt? Njae, I would say. Skillnaden mellan att Managera och Leda en annan. “SomOm” en ledarposition fanns ledig att få – det är väl snarare något man blir?

En tredje är  kommunikation. En ofta underskattad sak.

Det här underbara klippet av Kamprad och sen läser någon bok om just IKEA – då inser man lätt: herregud vad han kan saken.

Det här  klippet på Reinfeldt tänks tankar om samma tema (oavsett riktning).

En chef är alltid ett levande “signalsystem”. Det mesta man gör, och säger, bedöms. På gott och på ont. Långt från alla pallar det trycket. Långt från alla har insett den enorma möjligheten. Fungerar som ljussättare – både externt och internt. Ligger i detta med chef. Ju större organisation – desto viktigare funktion/potential.

Tänker Talang-killen Matiss. “Jaha. Typiskt att från ingen-stans kunna sånt här. Han har säkert suttit i källaren och jobbat helt ensam hur länge som helst och nu till sist fick han chansen”. Blyg som han verkar. Men extremt duktig på att få alla på tåget.

Lite sordin på saken, men samtidigt mer imponerande, blir det hela om man googlar hans namn (kollar på Youtube, på www.spokenword.se). Upptäcker: han heter inte ens det som han heter. Är nog inte så blyg. Känns som han spelar en roll. Har gjort det förut. Tränat förut. Jobbat med saken. Ser man det här inser man detta helt klart.

Spelar inte nån roll. Till skillnad från många: den här killen imponerar helt klart!

Han borde bli managementkonsult tänker tanken just då. Träna nya chefer i sånt som verkligen ÄR viktigt!

Vet någon vad han kostar i timmen?

Mer eller mindre än McKinsey?

Kan han vara prisvärd?

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat