Börje Ekholms och Investors oupptäckta vilja

Träffade Investors VD Börje Ekholm nyss. Berättade att Huaweis monter på KTHs arbetsmarknadsdagar numera nästan är större än Ericssons. På 80-talet dominerade Ericsson saken. Han nickade det. Visade själv kurvor på den stora industriella utvecklingen i världen. Pratade mycket om Asien. Och om Bredbandsbolagets tidiga satsning.

Men vad vill han egentligen?

Städade sen skrivbordet för att få rum för mera papper. Snubblade på ett par böcker om Wallenbergsfären bla den här:Få länder har haft en enda familj som så kraftigt dominerat sitt näringsliv. Saab, Ericsson, SKF, Astra, SAS, ABB, Electrolux, Atlas Copco, SEB, 3, WM-Data, Bredbandsbolaget osv. Listan är låååång. Ofta och länge med verktyget Investor som huvudägare.

Men vad vill de egentligen med allt sitt ägande?

All industriell verksamhet bygger på att det görs någonting. Detta någonting bygger på att det finns någon bakom. Denna någon är en person. Att all form av verksamhet skall kunna utvecklas bygger därigenom på att någon verkligen vill någonting.

Såg en gång när Claes Dahlbäck, tidigare VD för Investor och Börjes företrädare på jobbet, en gång fick TV-frågan: “Vad lärde du dig egentligen av att jobba så nära den gamle legendariske Marcus Wallenberg?” Utan att egentligen fundera svarade han: “Skepparn först – skeppet sen”.

När han utvecklade den tanken menade han att det viktigaste var att bedöma en människa. Ideér kan man alltid ändra. Men sällan en människa. Dahlbäck menade att det han genom åren uppfattade som allt mer centralt var just kunna bedöma en människa.

En inte direkt djup, men dock ändå (och Kanske ändå!!!), analys av Börje Ekholm skulle kanske kunna börja så här: 1. Han är Elektro-ingenjör och har läst KTH. Just nu tom KTHs ordförande 2. Hans första jobb var på McKinsey. Fick jobbet utan kostym – just på intervjun. 3. Han har i olika perioder bott i USA. Spåren av det kan man se på hans keps.

Man kan undra vad det säger om vad han vill.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat