Leif Johansson, Volvo och Ericsson på Sockerdiet

Småtrimmar kroppen. GI-diet gillar inte för mycket socker.

Kom på att jag sent glömmer när Volvos VD Leif Johansson för några år sedan berättade, detaljerat, om de sjunkande sockerpriserna de senaste 20 åren.  Jag frågade. Han kunde svar – passionerat, upprört, engagerat.

Har helt enkelt blivit billigt med socker i matvaror. Passar många som livnär sig på det.

Herregud vad en VD kan oväntade saker tänkte jag då…

I USA har fetman blivit ett rätt stort problem. Där har Volvo rätt stor verksamhet – många anställda i sina fabriker. I sina fabriker hade man, i alla fall då, påfallande många läskautomater. Saken ansågs skapa problem.

Tänkte sen: hoppla vad lite många egentligen vet av vad de kan behöva att kunna för att klara sitt jobb. Grundkurs för VD, sockerpriserna – tänker man inte på i första hand. Alla tror så mycket om VD. Vem vet hur de har det på jobbet egentligen?

På toppen av isberget jobbar man med helt andra frågor än en bit längre ner i en organisation. Sånt glömmer man lätt när man finns placerad just där längre ner. Kanske inte ens kan förstå hur det kan vara på toppen. Synd att så få beskriver det livet.

Testade sökorden “CEO + From + Within” och hittade flertalet spännande titlar – att läsa en dag. Hinner inte just nu. Att se fram mot när tid kommer till…

Fick mig sen att tänka på Jan-Åke Kark som var VD för TeliaSonera när bolaget börintroducerades. Hade förmånen att umgås med honom rätt ingående något år efter att han klev av. Då berättade han att han under själva börsintroduktions-perioden nästan aldrig hann vara på jobbet. Det mesta tiden gick åt till att prata till en kapitalmarknad. Förklara varför tänkbara ägare skulle bry sig och investera. Road-show kallar en del saken. Själv fick han hjärtproblem, dubbel Bypass-operation, sen klev han av. Idag emigrerad från Sverige. Bor i ett varmare land.

Vore det inte bra intressant att faktiskt beskriva hur det faktiskt ser ut där på toppen – istället för att prata om hur man TROR att det ser ut där på toppen?

Man rör sig i alla fall helt klart med “större aggregat” om inte annat. Grövre målarpenslar för att använda en analogi. Akvarellpenslar får andra att jobba med då.

Testade “Obesity + Managment” på Amazon och tamigsjutton att det blev bra många träffar. Om dock kanske inte riktigt alla om just den saken som tänkes på här.

Övervikt känns som ett framtida kommande tema – latent lika intressant som stressfrågan var för något år sedan i näringslivet. Här en påfallande intressant bok om just det förresten. Författad av KI-stress-forskaren Perski. Han som hävdar att utbrändhet har vi alltid haft i olika tiden, när stora skiften i samhället pågår. Får en att fundera på om skiftet med IT och globalisering och annat nu är passerat nu när vi pratar mycket mindre om just utbrändhet. En ny generation i arbetslivet som “anpassat sig” kanske:

Nu har Leif Johansson förresten blivit ordförande för Ericsson också. Undrar om Ericsson nu hamnar på sockerdiet?

Eller vad kan Ericssons anställda ha för stort problem?

Vore kul att fråga VD Hans Vestberg om saken. De kanske surfar och Face-bookar för mycket – eller rent av för lite? Umgås för lite, eller kanske för mycket, med sina familjer och vänner? Pratar för lite, eller rent av för mycket, Mandarin? Och spelar kanske alldeles för lite handboll (Hans egen paradidrott historiskt)?

Undrar vad Vestberg tänker EGENTLIGEN på…

Det finns ju ett fint gammal uttryck för saken:

Våra tankar styr våra handlingar!

I alla fall i genomsnitt.

Comments are closed.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat