Länkar

Det börjar bli omöjligt svårt att rekomendera hur man skall hitta relevanta, spännande och uppdaterade just-nu-nyheter, långsiktiga-kunskaper-och-analyser och spännande-tjänster på nätet. Kartan för sånt rör sig så fort att ständigt nya saker dyker upp – och gamla slås ut av bättre alternativ.

Min egen nyfikenhet på allt detta förändrar sig också ständigt i takt med att jag snubblar över olika fenomen. Att följa just det upptäckarflödet online gör sig nog enklast genom att kolla mitt twitter-konto @HBlomgren och de Followings jag lägger in där. Den listan växer rejält för tillfället efter att jag bestämt mig för att börja ta Twitter på allvar. Twitter är ju dessutom en plats där det för övrigt är minst lika spännande att följa enskilda individer direkt (tex Richard Branson, eller rent av Jonas Gardell, som ibland skickar ut oväntade tankar) som att följa “aggregerade kanaler” med etablerade varumärken. Ofta talar vi ju annars så mycket om just det senare när det handlar om “Kunskap”.

I övrigt har jag funnit de här fenomenen mer intressanta än andra och puffar gärna för dem:

Academia.Edu: Ett slags Forskarsvärldens Facebook. Kontraktera upp de forskare som fångar ditt intresse och följ vad de gör och vad de tänker på. Kanske inte slagit igenom så mycket i Sverige – ännu.

Aljazeera: Alla kan namnet på den här nyhetskanalen numera. Och fantastiskt vad de har skaffat en plats i världen av idag. Men ändå rätt sällan som följs – trots att de ger spännande kompletterande perspektiv på vad som sker runt i världen. Dessutom ofta med lite längre filmade intervjuer. Mellanöstern, och de perspektiv vi kan ha på världen om vi ställer oss mitt i den världsdelen, tänks nog för lite.

American Rethoric: Spännande när man saknar ord för en tanke. Och så vansinnigt lätt att fastna i denna bara man börjar. Fullt av mediaklipp, historiska tal och framföranden. Klar konkurrent till den bästa tänkbara kvällsfilmen i hemmasoffan. Ovanpå det påfallande bra för att förbereda ett framträdande.

CBS Interactive: Tänk vad spännande nyheter gammal hederlig media kan producera ibland. Deras hörna för “life at work” rekommenderas speciellt.

China Daily: Bara genom en kort genomläsning är det slående hur Olika världen beskrivs beroende på vart man står. Och så lite vi vet om vad som sker därborta, trots att kanalen finns här. Mängder av saker som rapporteras här kommer aldrig till svensk media.

Computer Sweden: En gång i världen enkom för IT-folk men idag relevant långt utanför IT-kretsarna. Svårt att undvika för en svensk.

Dagens Industri: Cyniker kallar den Hänt i Veckan. Det hindrar inte att den ständigt innehåller relevanta uppslag om den svenska synen på affärer. Ännu svårare att undvika för en affärsintresserad svensk.

Engadget: Globalt känd plats om nya “teknikprylar”.

EUs nyhetskanal: Om man vill hitta det som kan ske hos oss om några år är den här verkligen värd att följa. Men man måste tyvärr gräva rätt mycket själv. Följs knappast av många trots den enorma mängden av viktiga ting som sker här.

Evan Carmichaels Entreprenörlista: Han själv hävdar att detta är världens största On-line-bibliotek om Entreprenörer. Fullt möjligt att han har rätt. Och säga vad man vill, saken är påfallande stor, och intressant. Mängder av persongallerier och berättelser om de namn (och några till) som vi så ofta så gärna just pratar om. Dessutom en site med löpande tankeflöde om vad som spelar roll i den rollen. Ovanpå det mängder av blogglistor av värde.

Flipboard: En av de absolut snyggaste – och latent innehållsrikaste – nyhetskanalerna som passar sig allra bäst för en Ipad, eller annan form av läsplatta. Bygg din egen tidning och/eller ta del av världens nyhetsflöde förpackat som just din  Egna “tidning”. Klart intressant form i sig. Standarduppsättningen av kanaler som fås när man öppnar ett konto är enorm bara den. Med några minuter klickande kan man även lägga till en stor del av de kanaler som nämnts här och då vips finns hela min länk-lista i ett och samma fodral. Den här bara måste slå.

Forbes: Amerikansk affärsmedia. För att vara en sådan: Har ovanligt kul inlägg på twitter.

FreeTv: Listade gratis TV-kanaler. Å andra sidan kan man också lika gärna googla “Free TV” och på så sätt bättre hålla sig uppdaterad om nuläget på den här fronten där det ju rör sig påfallande mycket.

Kevin Kellys blogg: Mannen bakom tidningen Wired. Skriver så vansinnigt långt men ofta så bra. Väldigt bra blogginspiratör dessutom. Mycket om nya tekniska möjligheter som finns redan idag – och givetvis: om vad som sker på nätet.

Knuff: Ett försök att scanna av den svenska blogosfärens nyhetsflöde. Kan alltså användas som mätare kring vad som pratas i Sverige just nu. Och en vacker dag kanske sådana här nyhetsföljarförsök blir minst lika viktigt som mätare av just den saken (eller rent av ännu viktigare) än att följa opinionsundersökningar och vad klassisk media hävdar är det som bubblas i landet.

KTHs Digitala Bibliotek: En öppning för nära nog Allt man kan tänkas vilja hitta, bara man fixar ett konto – vilket faktiskt inte alls är så svårt som man kan tro. Kontakta och kolla. Har inte bara tusentals forskningstidskrifter utan även access till spännande databaser och nyhetskanaler. Ett konto här är påfallande billigare, och effektivare, än att själv söka sig direkt fram till dyra kanaler. Och bättre att använda databaser av typen Scopus än att nöja sig med Google Scholar – även om den inte är så dum den heller.

KTH Executive School: En kommersiell utbildningsaktör för högre chefer. Har det unika fokuset på teknikskiften och strukturomvandlingars effekter på management. Samlar en påfallande ovanlig och spännande krets näringslivsfolk i Sverige.

MIT World: MIT, Massachusetts Institute of Technology, i Boston, USA har påfallande mycket kul öppna gratis föreläsningar på nätet. Så varför har inte den här slagit igenom som Ted? Jag tror det beror på att inläggen är längre än Ted. Men samtidigt, och ibland just därför: är detta så vansinnigt bra – och minst lika kul som mången TV-program. Ingen slump att MIT har det rykte det har.

Newsmap: Det börjar bli allt vanligare med nyhetsaggregat (Tjänster byggda ovanpå andra redan existerande tjänster alltså). Den här presenterar flödet i Google News med hjälp av överskådliga Ordträd – vilket bara det i sig är en spännande tanke. Den speglar dessutom nyhetsflödet i realtid. Med konto kan man även ställa in den på svensk media – som komplement till det andra.

Ny Teknik: Det sägs att Sverige internationellt sett är ett land med ovanligt mycket teknik-nyheter. En klassisk källa för detta är den här tidningen. Även den svår att undvika för en svensk ingenjör.

Prezi: Två saker. 1. En latent Powerpoint-dödare (även om säkert liknande ting lär dyka upp med tiden). Dvs en modern form av presentationsverktyg. Men eftersom det samtidigt är en molntjänst finns mängder av redan genomförda presentationer att ta del av också. I den meningen 2. En kanal för sånt som redan har presenterats där ute.

Readmill: En bokdelar- och bokälskartjänst av modernt slag.

SAI Business Insider: Har en möjlighet till att skicka dig En-gång-om-dagen-nyhet-och-analys-ping i mängder av förvisso aktuella affärsfenomen, men kombinerat med en analys av typen “Det här visste du inte”. Och ofta har de banne mig helt rätt i den saken.

Seth Godins blogg: En av internetvärldens mest lästa näringslivsbloggar. Ingen slump att han mest ägnar sig åt marknadsföringsområdet. Kortversioner av honom finns självklart på Ted.

Slideshare: Gratis OH-presentationer på nätet. Varför lägga tid på att göra en egen Powerpoint – när den finns här?

Sloan School of Management: Spännande kollegor i branschen och de är ofta ovanligt kul. En stor andel av dagens mest lästa managementböcker kommer just härifrån.

Second Opinion: En svensk internet-tidning med just en Second Opinion gällande vad andra har skrivit om. Ger på det sättet ovanligt spännande kontraster till det som kan läsas om i övrig media.

SVT Play: En helt underbart gratis kunskapsbank. Fantastiskt att Skatt går till detta. De är vansinnigt duktiga på att köpa in bra BBC-reportage och dokumentärer av olika slag. Ännu roligare att deras “Play-koncept” nu har spridit sig till mängder av andra kanaler i landet. Bara att googla play och kanalens namn så dyker de möjligheterna upp. Dessa dokumentärer står sig väl i konkurrensen mot kommersiella liknande som tex TV-kanalen AccessTV eller annat gratis man kan hitta via den trevliga svenska tjänsten “www.webb-tv.nu” (som onekligen har ambitionen att samla alla svenska gratis-webtv-kanaler).

Techcrunch: En av världens mest lästa bloggar om det som vid starten 2005 kallades “dot-com-industrin”. Idag mycket bredare än just så.

Technorati: Uppdaterar ständigt listor över världens mest lästa bloggar. Bloggvärlden är ju enormt stor numera. Alternativa listor finns annars ständigt att hitta bara man googlar “worlds most read blogs”. Svårt att hålla en lista av detta slag uppdaterad – även om Technorati gör det påfallande bra.

Technology Review: Vad som närmast kanske bör beskrivas som den svenska tidningen Ny Tekniks internationella “konkurrent”. Lustigt nog inte så ofta pratad i Sverige men har ständigt en fot i kommande tekniska händelser. Ges ut i koppling till – ja, just det – MIT.

TED: Givetvis Ted, som nog inte behöver någon större presentation av idag. 15 minuters snyggt förpackade föredrag från hela världen. Hur roligt som helst och här finns mängder av intressanta föredrag från hela världens “bästa tänkare och estradörer”.

Terrence Brown: Min kollega Terrence intressanta blog med fokus på Entreprenörskap. Dessutom ett amerikansk perspektiv på Sverige – vilket bara gör saken ännu intressantare.

The Economist: Många har den här tidningen på jobbet, få hinner läsa den för den kräver sin tid. Men när man tar sig tiden är det nästan alltid värt besväret. Ett specifikt fokus att titta lite på är alla deras anställningsannonser. De illustrerar massvis spännande som sker just globalt.

The Moscow News: Det går fortare att flyga från Stockholm till Moskva än till London. Dessutom har den här staden fler invånare än någon annan Europeisk stad. Och ändå talar vi så lite om vad som sker där – och riskerar att missa allt viktigt vad de faktiskt just nu Gör.

World Future Society: En förvånansvärt okänt sak i Sverige som har framtiden som Huvudfokus – vilket är lite ovanligt. Ett community helt enkelt.

Zing-Zing: En ovanlig plats i vårt land för mötet mellan praktiken och tänk. Råkar dessutom husera min arbetsplats. Ligger på KTHs domäner i Stockholm närmare bestämt Lindstedtsvägen 30 D. Huset kallas berättigat Zing-Zing vilket man helt klart kan se med en gnutta fantasi. Och alla är hjärtligt välkomna att hälsa på “fångarna där”.

Har du ytterligare förslag i den här riktningen: skicka gärna en kommentar. Jag är klart intresserad.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat