Leda och Ledas

Det tog några år innan polletten föll ner för mig: Ordet “Management” kommer av ordet “Manage” och betyder “att hand-ha”.

Att managera handlar alltså om något som är. Upprätthålla. Drifta. Hålla igång. En omåttligt viktig uppgift i sig. Att vara effektiv. Göra sakerna rätt. Inte att ringakta alls. Om man inte bryr sig om sånt faller verksamheter ihop. Och det är bra mycket lättare, och går bra mycket fortare, att riva, än att bygga. Ett vanligt uttryck som jag hörde senast från Sven-Christer Nilsson – tidigare VD för Ericsson men numera bland annat på startups – och som jag med stor glädje umgåtts med tidigare.

Ordet Ledarskap handlar däremot primärt om att ta sig någonstans där man inte för stunden just är. Följa sin omvärld. Förstå vad som driver. Ändra till rätt sak att göra för framtiden – till skillnad från att göra de saker man redan gör, rätt.

På den vägen Blir någon ledare. Det är inget man “Är” – för att citera en anställningsannons jag läste en gång.

Samtidigt kan konstateras att Management är en viktig del av Ledarskap. Det går inte att gå runt och allmänt försöka leda – det måste “manageras” också. Precis som att man själv, så väl som verksamheter, både kan bli managerad och managerade. En ledare som aldrig är med i managerandet lär aldrig bli ledare helt enkelt. Det tror jag dessutom hårt på alldeles själv.

I och med det kan man fundera en stund på varför i hela fridens namn vi så ofta har en tendens att begränsa själva ordet ledarskap till “sånt som människor, oftast chefen, just gör”. Sånt som kan kallas för Personligt-ledarskap. Chefen “som person” som professor Jan Forslin uttryckte saken en gång.

Det är i och för sig en mycket viktig sak det också. Många personer har ju faktiskt rätt konstiga just personer. Så här finns givetvis mycket att säga. Om allt från personligheter till manér. Att känna sig själv, en grogrund för chefskap. Också att leva sitt budskap, sin tanke, är otroligt viktigt – för att travestera den amerikanske Change Management “gurun” John Kotter.

Men det finns ju bra många fler saker/fenomen/företeelser som bidrar till att en sak tar sig någonstans där den inte är just för tillfället. Komplicerat helt enkelt, för att travestera Fredrik Gessler på Ericsson när han tänker på teleoperatörernas framtida liv. För att sen inte ens nämna Magnus Enells klimatutmaning på Vattenfall då, nu och sen.

Världen Leder, marknader Leder, kunder Leder, anställda Leder, tekniken i all dess olika former: ICT, Bioteknik, Nanoteknik, you name it, Leder – om något!

Men även media leder, klimatet leder, historien leder, kompetensen leder, politiken leder, kapitalet leder, innovationer leder, tjänster leder, gentjänster leder, relationer leder, problemformuleringar leder, visioner och idéer leder, observationer som leder till ändrade handlingar leder: bara för att nämna ytterligare viktiga exempel på hur ledarskap kan manifesteras ibland.

Då är det nog bättre att försöka påverka förloppen. Det är bättre att försöka gå före i utvecklingen och se möjligheterna, istället för att gå sist och försöka parera problemen. Det är bättre att försöka förstå vad slags förändringar som sker i vår marknadsomvärld, och agera på det, istället för att famla i blindo.

Dessutom: Finns det egentligen något bättre sätt att förbereda oss för den oväntade framtiden på, än att tänka aktivt på framtiden?

Och med en sådan syn på Ledarskap tänker jag att huvudrubriken “Leda eller ledas” passar in på bloggen i stort.


Random Posts Widget By Best Accounting Services

WP SlimStat